Græsensilage er et vigtigt foder i de fleste malkekvægsbesætninger. For at øge fordøjeligheden indeholder mange græsblandinger kløver, og der tages mange slæt. Samtidig med bredspredes græsset i et tyndt lag, så forvejringen kan ske på en enkelt dag. Kravet til riven, som skal samle materialet i skår, er derfor, at den kan rive rent uden at tabe de værdifulde kløverblade, og på den anden side må den ikke gå så tæt til jorden, at der er risiko for at der kommer jord i ensilagen.

Claas introducerede Liner 3000 med fire rotorer og en arbejdsbredde på godt tolv meter tilbage i 1998. Riven hedder i dag Claas Liner 3600, men den basale teknik med fedtsmurt kurvestyr og mulighed for både at regulere arbejdsbredden og skårbredden er den samme som ved introduktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte Claas Liner 3000 er set hos A.P. Jørgensen i Ribe. Riven er fra 2010 og er med hydraulisk indstilling af rivehøjden.

Flere terminaltyper

Som udgangspunkt leveres Claas Liner enten med mekanisk eller hydraulisk indstilling af rivehøjden. På den sønderjyske maskine klares indstillingen fra Claas Communicator terminalen i førerkabinen. Det er også her, at føreren indstiller, i hvilken rækkefølge de fire rivehjul skal løftes og sænkes. Riven kunne også leveres med en mindre terminal og med mekanisk indstilling af rivehøjden.

Arbejdsbredden indstilles ligeledes fra terminalen, mens skårbredden reguleres ved at flytte en bolt ved de to bagerste rivehjul. Skårbredden kan indstilles i intervallet 1,4 til 2,3 meter, og skårret kan derfor tilpasses pickupbredden på både den store finsnitter og den mindre rundballepresser.

Den brugte rive skal forsynes med et konstant flow af hydraulikolie. Riven blev også leveret i en LS-version, hvor hydraulikpumpen på traktoren kun arbejder, når der er behov for det.

Flydende ophæng

De fire rivehjul er ophængt, så de bevæger sig frit i forhold til hinanden. Den brugte rive er monteret med fire hjul under hver rotor. De mange hjul sikrer, at riven tilpasser sig markens konturer, og da hjulene er selvstyrende, følger de automatiske hovedrammen, når der køres i kurver. Claas leverede også Liner 3000 med andre varianter af hjul, og derfor kan der findes river med et andet hjuludstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kurvestyret er fra fabrikken fyldt med fedt, og kun hvis der lækkes fedt fra kurvestyret, skal det suppleres op.

Løbende opdateret

Der er løbende foretaget småopdateringer på Claas Liner 3000, og i 2005 fik riven blandt andet en ny type rivearme, der er monteret med en clips frem for en split. I 2010 skiftede riven navn til Liner 3500, og ved den lejlighed blev riven opdateret med en ekstra rivearm på de fire rotorer. Det øger intensiteten på riven, og rivearmene blev monteret på samme måde som på Liner 4000-serien.

Til sæson 2015 skiftede riven modelbetegnelse til Liner 3600. Med modelskiftet introducerede Claas en ny terminal, og riven fik også et anderledes chassis. På de ældre modeller skal de yderste rivearme afmonteres, for at komme under en transporthøjde på fire meter. På Liner 3600 sænkes chassiset til en transporthøjde under fire meter fra terminalen i kabinen.

Se efter slør og utætheder

Undersøg om de clips, der holder rivearmene på plads, har den rigtige forspænding, og at de fire kurvestyr ikke lækker fedt, siger sønderjysk værkfører.

Med en bred rive og lidt uopmærksom fører er der risiko for, at den yderste rotor strejfer en hegnspæl eller lignende. For at minimere omfanget af et sådant havari, er det let at udskifte den yderste del af rivearmene på Claas Liner 3000.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På de første modeller af Claas Liner 3000 var rivearmene monteret med en split igennem armen. Systemet gjorde det hurtigt at udskifte en bøjet arm, men havde den ulempe, at hullet til splitten blev slidt større og større. Det giver slør i systemet og svækker rivearmen. Siden 2005 har armene på Liner 3000 været fikseret med en clips. Forspændingen i clipsen minimerer slør og slitage imellem armens to dele, og det er et meget robust system, siger Ib Ibsen, værkfører hos A.P. Jørgensen

- Rivearmene kan afmonteres lige uden for kurvestyret, og derfor kan ældre river let opdateres med samme type rivearmes som anvendes på Liner 3500 og 3600, tilføjer Aners Simonsen, sælger hos A.P. Jørgensen.

Se efter om der lækkes fedt

Kurvestyret ved de fire rotorer er fra fabrikken fyldt op med specielfedt og hvis forseglingen er i orden, skal de ikke serviceres.

- Utætheder viser sig typisk, når riven er foldet sammen. Siver der i vinterens løb fedt ud af huset, er det vigtigt at kontrollere standen og eventuelt efterfylde med fedt inden sæsonen indledes, siger Ib Ibsen.

Han påpeger samtidig, at en Claas Liner 3000 ikke skal gå med 540 omdrejninger pr. minut, men arbejder bedst ved kun 450 omdrejninger pr. minut, og samtidig sænker det brændstofforbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hold undervognen i orden

For at riven kan rive rent, uden at der kommer jord i afgrøden, er det vigtigt, at såvel bærehjul som rivefjedre er i orden.

- I løbet af en sæson slides der nogle centimeter af rivefjedrene. Udskiftes der kun nogle enkelte fjedre på en rotor, er det vigtigt at længden på de nye fjedre tilpasses længden på de øvrige fjedre, så de nye ikke kommer til at arbejde for dybt. Det er ligeledes vigtigt at kontrollere og justere lufttrykket i de små bærehjul, så de holder rotorerne i den nøjagtige afstand over jorden, siger Anders Simonsen.

- Bærehjul arbejder konstant, og derfor er det vigtigt at ophænget smøres. Er der for meget slør i ophænget, kan der skiftes bøsninger, og der kan også leveres nye aksler som svejses på, siger Ib Ibsen.

Drivlinjen på Claas Liner 3000 består af en række teleskopiske kraftoverføringsaksler.

- Det er vigtigt at afskærmningen omkring akslerne er intakte. Det giver sikkerhed og beskytter samtidig akslen for støv. Kommer en aksel til at gå for trægt, belastes transmissionen i begge ender, når arbejdsbredden på riven ændres. Før sæsonen indledes er det vigtigt at kontrollere, at sikkerhedskoblingen på kraftoverføringsakslerne fungerer, så transmissionen ikke overbelastes, siger Ib Ibsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tekniske specifikationer

Claas Liner 3000

Maks. arbejdsbredde, m: 12,50

Min. arbejdsbredde, m: 9,90

Skårbredde, m: 1,40-2,30

Antal rotorer: 4

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rivearme pr rotor: 11

Antal bærhjul pr rotor: 4

Årgang: 2010

Pris: 265.000