Abonnementsartikel

Da Fendt i 2006 lancerede 820 Vario var det med TMS som standardudstyr. Med TMS kommunikerer motor- og transmissionsstyringen, så arbejdet udføreres med lavest mulige omdrejninger på motoren.

I 1998 introducerede Fendt 700-serien, som var den første mellemklassetraktor med Vario-transmission. Ud over den trinløse transmission havde modellen også den nye Vario-terminal, hvorfra føreren kunne kontrollere ikke blot transmissionen, men også liften og de hydrauliske udtag. Indtil 2005 lå der i Fendt 700 en Deutz motor med 24 ventiler og en volumen på 5,7 liter.

I 2003 kom der nye motorer med elektronisk motorstyrring. Samme år introducerede Fendt de første modeller i 800-serien, der havde TMS som standardudstyr. TMS giver føreren mulighed for at lade motoren og transmissionen arbejde sammen og tilpasse udveksling samt motoromdrejninger til en given arbejdsopgave. Ved transport og markarbejde, hvor kraftudtaget ikke anvendes, vil TMS udføre opgaven med lavest mulige omdrejninger på motoren. Anvendes kraftudtaget, vil TMS holde omdrejningstallet på kraftudtaget inden for et forvalgt interval, og række effekten ikke til det, reducerer TMS fremkørselshastigheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kraftigere transmission

I 2006 blev slagvolumen i de sekscylindret Deutz motorer øget til 6,1 liter både i Fendt 700 og 800-serien.

Samtidig kom Fendt 820, der med en maksimal ydelse på 212 hestekræfter blev ny topmodel i 800-serien.

Fendt 820 bygger langt hen ad vejen på teknologien fra de mindre modeller, men for at kunne overføre den større effekt, ligger der i både 818 og 820 en kraftigere transmission. Transmissionen hedder ML160 og i forhold til ML130, som anvendes på de mindre modeller, øger den traktorens akselafstand med to centimeter.

Standard med frontlift

Standardudstyret på Fendt 820 omfattede blandt andet affjedret foraksel og affjedret kabine. Frontlift var ligeledes standardudstyr.

Den brugte Fendt 820 er set hos TBS Maskinpower A/S. Traktoren er fra 2008 og har gået 6.995 timer. Den er i rigtig fin stand og er monteret med kraftudtag foran. Frontliften har en løftekapacitet på cirka 4,5 ton mens liften bag på en Fendt 820 løfter godt ni ton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye modeller

I 2009 introducerede Fendt en ny 800-serie, hvor topmodellen Fendt 828 har en effekt på 280 hestekræfter.

Traktoren er betydelig større end forgængeren, og førerkabinen er hentet fra den større 900-serie. To år efter introducerede Fendt en ny 700-serie, og her har topmodellen 724 en effekt på 240 hestekræfter.

Helheden tæller

Værdien af en brugt Fendt 820, med næsten syv tusinde timer på uret, afhænger i høj grad af stand på både traktor og dæk, siger sønderjysk salgskonsulent.

Fendt har ry for at producere langtidsholdbare traktorer, og på trods af at timetælleren på den brugte traktor hos TBS Maskinpower A/S i Starup snart runder syv tusinde timer, ligner det på ingen måder en traktor, som søger et retrætejob.

For det første er den velholdt både udvendigt og i førerkabinen. For det andet har den stort set de samme finesser, som fabriksnye traktorer har i dag. Det vil sige trinløs transmission, affjedret foraksel og affjedret kabine samt Vario-terminalen med blandt andet foragerautomatik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis en brugt traktor med syv tusinde timer på uret skal være en attraktiv salgsvare, så skal den have været serviceret og være velholdt. Derfor ser jeg altid på helheden, når jeg vurderer en brugt traktor.

Er der buler i skærme og motorhjelm, og er der rust i traktoren. Specielt vintertjeneste med spredning af salt er hård ved en landbrugstraktor, og det kræver omhyggelig pleje af traktoren, for at forhindre rustangreb, siger Finn Dam Jensen, salgskonsulent hos TBS Maskinpower A/S.

Kender han ikke traktoren, spørger han desuden ind til, hvordan traktoren har været serviceret.

- Det er vigtigt at foreskrevne serviceinterval og olieskift overholdes. Når traktoren serviceres på et autoriseret værksted kalibreres blandt andet transmissionen. Sammen med olieskiftet for hver 2.000 timer er det med til at forlænge levetiden på transmissionen, tilføjer salgskonsulenten.

Husk gearskiftet

Lige som de øvrige modeller fra Fendt er også den brugte Fendt 818 udstyret med to områdegear i den trinløse Vario-transmission. Der skiftes mellem de to gear med en el-kontakt i instrumentpanelet. I det lave gear kan traktoren køre 0,02 til 28 km/t, mens den i det høje gear kører 0,02 til 40 km/t.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det høje gear er et transportgear, og det lave gear er til hårdt markarbejde. Det er vigtigt at der skiftes til det lave gear, når der arbejdes i marken. Sker det ikke, arbejdes der med et alt for højt tryk i transmissionens hydrauliske del, og det slider unødigt på transmissionen og transmissionsolien opvarmes. Man behøver derimod ikke skifte til det lave trin, for at trække en tung vogn i gang, det klares uden problemer i det høje gear, siger Finn Dam Jensen.

Fast hastighed på kraftudtaget

Kraftudtaget foran på den brugte Fendt kører med 1.000 o/min. Fendt leverede også et kraftudtag, som kører med 540 o/min. Men da der ikke kan skiftes hastighed på kraftudtaget, er det vigtigt at der købes brugt traktor, som passer til redskaberne hjemme på ejendommen.

Ekstra hydraulikolie

Den brugte Fendt 820 er udstyret med fire dobbeltvirkende hydraulikudtag, og heraf er den ene ført frem foran på traktoren. Frontliften betjenes på samme måde som liften bag på traktoren og beslaglægger derfor ikke nogle af de fire udtag. Traktoren er desuden udstyret med mulighed for tilkobling af redskaber, som anvender LS-hydraulik.

Hydraulikpumpen yder 110 liter pr. minut, og som standard kan der tages 45 liter hydraulikolie ud til redskaber.

- Til store tipvogne kræves der en større oliemængde, og derfor er den brugte traktor monteret med en ekstra tank til hydraulikolie. Tanken rumme 15 liter og er monteret ved siden af traktoren originale oliebeholder, siger Finn Dam Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tekniske specifikationer på Fendt 820 Vario TMS:

Motor: Deutz

Volumen, l: 6,1

Max effekt, hk: 212

Max moment, Nm: 895

Artiklen fortsætter efter annoncen

Transmission: Trinløs

Antal gear: 2

Løfte kapacitet, kg: 9.256

Hydraulikydelse, l/min: 110

Bagdæk: 650/65R42

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordæk: 540/65R30

Antal timer: 6.995

Årgang: 2008

Pris: 548.000