Tilbage i 1997 introducerede Lemken den første Solitair såmaskine med dobbelte skiveskær. Skærene var trapezophængte, og for at få en skarp sårille, er de to skær monteret en smule forskudt i forhold til hinanden. Skærtrykket indstilles med fjedre, og sårillen trykkes til af et kombineret tryk og dybdehjul.

I 2008 introducerede Lemken Compakt Solitair, som kunne leveres i bredder på tre til seks meter. Maskinen kunne leveres med forskelige forredskaber, så den kunne anvendes både til pløjet og upløjet jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte Lemken Compact Solitair 9/600 KH er set hos Lykkesmeden. Maskinen er fra 2011 men blev først taget i brug i 2013. Den har sået cirka 600 hektar og er monteret med en lamelslæbeplanke samt to rækker tallerkner.

Hydraulisk regulering af trykket

Til Compact Solitair udviklede Lemken et nyt hydraulisk affjedringssystem, som lægger et ensartet tryk på såskærene. Frem for at avende en masse slanger og små sårbare hydraulikcylindre ved de enkelte såskær, valgte Lemken at montere et kraftigt rør hen over såskærene. Røret er fyldt op med olie under tryk, og ud for hvert såskær er der vinkelret på røret monteret en stempelstang, som overfører olietrykket til de enkelte såskær.

Systemet har to fordele frem for systemet med fjedre. For det første er der uanset markens konturer, altid det samme tryk på samtlige såskær. For det andet kan trykket ændres centralt, og da det foretages på terminalen i kabinen, har føreren mulighed for at regulere trykket under kørslen, og kan derfor let tilpasse trykket til jordbundsforholdene i marken. Skærtrykket kan øges til 80 kilogram pr skær, og i det nye system er såskærene monteret i gummibøsninger, lig det der anvendes til montage af støddæmpere på personbiler. Systemet er vedligeholdelsesfrit og giver såskærene mulighed for at undvige jordfaste sten.

Fordeler trykket

Efter lamelslæbeplanken og de to rækker tallerkner kommer der en pakkevalse bestående af store hjul, der er monteret en smule forsat i forhold til hinanden. Dækmonteringen er 420/65R32 Michelin XM108. Som standard var Lemken Compact Solitair monteret med diagonaldæk i samme dimension. Ud over at kunne køre med et lavere dæktryk, har radialdækkene også den fordel, at de afsætter et mere fladt fodaftryk, som giver en mere ensartet pakning af jorden. Den store diameter på hjulene og den forsatte montering af hjulene minimerer risikoen for, at hjulene dozer med løst jord.

Efter dækvalsen er der monteret en trapezvalse af stål. Den laver en målrette pakning af jorden, så pakningen er størst i de striber, hvor udsæden placeres. Fra terminalen kan føreren indstille hvordan trykket skal fordeles imellem gummihjulene og trapezvalsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte såmaskine har 12,5 centimeter imellem såskærene. Lemken leverede også Compact Solitair 9/600 KH i en version med 16,7 centimeter imellem såskærene. Er maskinen monteret med gødningsudstyr er den automatisk med den store afstand imellem såskærene.

Tekniske specifikationer

Lemken Compact Solitair 600/9 KH

Arbejdsbredde, m: 6,00

Jordbearbejdning: Lammele og tallerkner

Antal såskær: 48

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afstand mellem såskær: 12,5

Tankindhold,l: 4.500

Vægt, kg: 11.200

Årgang: 2011

Pris: 699.000r

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se efter skader og slitage

Før der handles brugt Compact Solitair råder østjysk maskinhandler til, at vurdere restlevetiden på sliddelene, og til at se efter, om såmaskinen har skader efter påkørsler.

Tallerknerne både ved såskærene og i forredskabet er sliddele, hvor levetiden afhænger af hvor hurtigt der køres med maskine, og i hvilken jordtype der arbejdes.

- Den brugte maskine har jeg selv solgt fra ny, og jeg ved hvordan den har været passet. Men kender jeg ikke maskinens historie ser jeg altid efter, om der har været kørt imod med maskinen. Er der tegn på det, skal man kontrollere om maskine er blevet skæv, da det kan have indflydelse på, hvordan maskinen bearbejder jorden, og om udsæden placeres i den korrekte dybde, siger Martin Lykke, indehaver af Lykkesmeden A/S og tilføjer:

- Skiverne i tallerkenharven og ved såskærene er monteret i lejer, der er smurte fra fabrikken, og som er vedligeholdelsesfrie. Vi har ikke de store problemer med lejerne, men det der kan ødelægge lejerne, er overdreven brug af højtryksrenser. Spules der direkte ind i lejernes tætningsrige kan de beskadiges, og der kan trænge vand ind i lejet. Det danner rust i lejet og man får typisk et havari året efter. Ved at dreje rundt med de enkelte tallerkner kan man relativt let kontrollere, om der er et eller flere lejer som er defekt.

Afskraber med hårdtmetal

De dobbelte skiveskær i såskærene kører lidt forskudt i forhold til hinanden. Derfor laver skærene forsat en skarp sårille, selv når der er slidt nogle centimeter af skiverne. Ved at fjerne en sims på indersiden af skiverne, kan slidte skiver justeres tætter imod hinanden. For at holde skiverne rene på indersiden, er der monteret en gummiafskraber med hårdmetalkanter. Specielt i fedtet lerjord er det vigtigt, at afskraberne er intakte og fungerer. Gør de ikke det, kan ler hobe sig op imellem skiverne og stoppe for udløbet af såsæd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan anvendes til gødning

Trapezpakkevalsen og såskærene på Lemken Compact Solitair 9/600 KH er monteret på tallerkensektionen med et traditionelt trepunktsophæng.

- Ophænget gør det let at koble såsektione fra og anvende tallerkenharven som soloredskab. Alternativt kan såsektionen erstattes af en otte-rækket majssåmaskine, og tanken, som rummer 4.500 liter, kan anvendes til startgødning.

- Alle Compact Solitair kan anvende på den måde, men man skal være omhyggelig med rengøringen af maskine, når der har været gødning i tanken. Lemken kan levere Compact Solitair i en version, hvor de dele, som kommer i kontakt med gødning, er produceret i rustfrie materialer. Når der købes brugt maskine, er det en god ide at kikke ned i tanken, for at se om der er rustangreb i selve tanken og i delene omkring doseringshjulene, siger Martin Lykke.

Undgå urenheder i såsæden

På Lemken Compact Solitair 9/600 KH doseres såsæden ud af fire knastvalser, som trækkes af en el-motor. Derefter blæses udsæden ud til fire fordelere, der er monteret lige over såskærene.

- Anvendes der urenset sædekorn, er det en god ide at skrue låget af fordelerne nogle gange i løbet af dagen, og se efter om der har sat sig halmreste fast i udløbene, siger Martin Lykke.