Lyt til artiklen:

Styr uden om negative overraskelser: Ny teknologi kan ikke løse det hele

00:00
Hastighed: ???x
03:36

- Hvis du ikke ved, hvor du står i forhold til udledning og klimaaftryk, vil det være rigtig svært for dig at navigere.

Ordene falder fra Niels Hegelund, klimarådgiver i Velas, om den kommende CO2-afgift, der ser ud til at være på vej, det skriver rådgivningsvirksomheden i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For selvom der ikke er klarhed over, hvordan de kommende CO2-afgifter kommer til at udfolde sig i praksis, bør man som virksomhedsejer berede sig bedst muligt på den nye virkelighed, opfordrer Niels Hegelund.

- Med en klimaberegning ved du, hvad udledningen er på din bedrift, og hvilke muligheder du har for at sænke dem. Det kan være, at biogas er svaret for dig, eller at udtagning af lavbundsjord er den bedste løsning. Måske viser der sig muligheder, som du ikke havde regnet med på forhånd. Der er ingen grund til at afskrive noget på forhånd, siger Niels Hegelund.

Dog advarer klimarådgiveren mod, at man som virksomhedsejer satser alle dine lodder på ny teknologi.

- Mange tror, at det har meget med energi at gøre. De tænker, at etablerer de vind- eller solenergi på bedriften, kan det løse udfordringen. Men aftrykket fra energiforbrug er bare ikke ret højt sammenlignet med eksempelvis metanudledningen, siger Niels Hegelund.

- Ny teknologi kan ikke løse det hele, for med de kendte teknologier, som vi har i dag, har du ikke mulighed for at redde dig hjem ved at investere i dem, siger han videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidder man eksempelvis som griseproducent og tænker, at gylleforsuring i stalden kan være en måde at imødekomme en CO2-afgift på, skal man være klar over, at det kan være en bekostelig affære.

- Det skal etableres, når stalden bygges, så det kræver altså et nybyggeri at få etableret, og selv da er det temmelig dyrt, siger Niels Hegelund.

Hvor trykker skoen mest?

Ved at få lavet en klimaberegning af aftrykket fra sin bedrift, får man ifølge klimarådgiveren flere strenge at spille.

- Hvor trykker skoen mest? Det bliver du klogere på, og så får du viden om, hvor nogle af de lavthængende frugter er på din bedrift i forhold til at sænke udledningen. Det kan sagtens være, at det mest effektive - og billigste - tiltag er noget, som du slet ikke har skænket en tanke, siger Niels Hegelund.

Får man undersøgt aftrykket fra sin bedrift med en klimaberegning, vil man i mange tilfælde også kunne blive klogere på, hvad det koster at iværksætte forskellige tiltag, som kan bidrage til reduktion af udledningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For selvom det indledningsvist kan koste noget at iværksætte et klimatiltag, kan det potentielt godt betale sig.

- Hvis det koster 800 koner at tilføre nitrifikationshæmmere i marken, som sænker CO2-udledningen, kan det være, at det kan sidestilles med en afgift, og så kan det være en fin løsning, som ikke nødvendigvis koster dig flere penge, siger Niels Hegelund.

Ved at være på forkant med klimaaftrykket fra sin virksomhed, gør man ifølge klimarådgiveren også sine hoser grønnere hos banker og realkreditinstitutter.

- Kreditforeninger og banker er begyndt at røre på sig, når det gælder klimarapportering. Langt de fleste opfordrer til, at man får kigget på sit klimaaftryk, mens også nogle af bankerne stiller krav om eksempelvis ESG-rapportering, siger Niels Hegelund.