Lyt til artiklen:

Dyreværnsorganisationer kalder velfærdsaftale for slap på grisenes vegne

00:00
Hastighed: ???x
02:33

En ny dyrevelfærdsaftale med bred politisk opbakning og 31 initiativer er gode toner mener dyreværnsorganisationerne Dyrenes Beskyttelse og Anima.

Hos Anima glæder man sig over et fuldt stop for statslige indkøb af turbokyllinger, ambitioner om et EU-forbud og en arbejdsgruppe, der skal anvise mulige forbedringer i Danmarks slagtekyllingeproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er glade for, at kyllingerne fylder i dyrevelfærdsaftalen. Det betyder noget, at man fra Christiansborg siger klart og tydeligt, at det skal være slut med turbokyllinger. Selvom vi havde foretrukket et forbud, så tager politikerne nogle betydelige skridt i den rigtige retning med de her initiativer, siger Mathias Madsen, der er kampagneleder hos Anima.

Anima er dog mere kritiske overfor initiativerne på griseområdet, hvor de mener aftalen skøjter let henover.

- Når det kommer til eksempelvis fiksering af søer og pattegrisdødelighed er initiativerne i aftalen desværre totalt slappe, siger Mathias Madsen.

Han henviser blandt andet til, at et opgør med fiksering af søer skal have en lang overgangsperiode, og at aftalen ikke rummer konkrete tiltag til at sænke pattegrisedødeligheden - i stedet skal muligheder og årsager afsøges af en ekspertgruppe.

Ny dyrevelfærdsaftale: Det betyder den for grise

Se også:

Ny dyrevelfærdsaftale: Det betyder den for grise

Også hos Dyrenes Beskyttelse kritiserer man indsatsen på griseområdet. Her kalder man ambitionerne for så, og usikkerheden om effekten af initiativerne stor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke godt nok. Soen skal ikke fikseres i de perioder, hvor hendes behov for at bygge rede og tage sig af ungerne er størst. Hun bør være løs under fødslen, hvilket kræver mere plads i fareboksene til at udvise normal moderadfærd og bevæge sig hensigtsmæssigt, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Hun kritiserer også arbejdsgruppen, der skal identificere løsninger til en højere pattegriseoverlevelse.

- Den høje pattegrisedødelighed har været syltet i en arbejdsgruppe og en frivillig handlingsplan hen over mere end ti år. Politikerne skal træde i karakter og stille krav om, at der avles efter betydeligt færre og mere levedygtige grise. Vi kan ganske enkelt ikke være bekendt at have en produktion, hvor det 'bare' accepteres, at der dør 27.000 pattegrise om dagen, siger Britta Riis.