Lyt til artiklen:

Svineproducenter: Dyrenes Beskyttelse ser bort fra virkeligheden

00:00
Hastighed: ???x
02:53

- Der er ingen evidens og fagligt belæg for, at det er bedst for grisene at blive transporteret med øgede etagehøjder i forhold til de nuværende.

Sådan siger chefkonsulent Martin Berthelsen, Danske Svineproducenter, som reaktion på en pressemeddelelse fra Dyrenes Beskyttelse, meddeler foreningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrenes Beskyttelse peger i deres pressemeddelelse på, at de kommende nye krav om etagehøjder gavner dyrevelfærden og er videnskabeligt funderet.

- Det har ganske enkelt ikke noget på sig. Det er forkert og vi mangler faglig dokumentation for Dyrenes Beskyttelses påstande, siger Martin Berthelsen og fortsætter:

- Fakta er, at forskere fra Aarhus Universitet har undersøgt transport set i relation til højder ved grise på henholdsvis 60, 70, 80 og 90 centimeter. Konklusionen er, at der ikke er nævneværdig bedre dyrevelfærd ved nogle af højderne. Men det passer selvfølgelig ikke så godt til den fremherskende holdning og tro i Dyrenes Beskyttelse, mener han.

Forskerne fra Aarhus Universitet udstyrede lastbiler med måleudstyr, videokameraer og forskellige etagehøjder. Konklusionen var "Blandt de undersøgte etagehøjder og under de givne forhold fandtes kun sporadiske og ubetydelige effekter af etagehøjde på de valgte indikatorer for ventilation og naturlige bevægelser".

De valgte indikatorer var, at der skal være god ventilation over dyrene, og at dyrenes naturlige bevægelser under ingen omstændigheder må begrænses.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyreværnsorganisation: Forskning frikender ikke transport af danske smågrise

Se også:

Dyreværnsorganisation: Forskning frikender ikke transport af danske smågrise

Forkerte påstande

Martin Berthelsen mener, at Dyrenes Beskyttelse tegner et billede af, at Danske Svineproducenter finder beskyttelse af smågrise under transport overflødig.

- Vi finder på ingen måde beskyttelse af smågrise under transport overflødig, men vi ønsker, at man forholder sig til konkret viden. Forskere har konkluderet, at øgede etagehøjder ikke gavner dyrevelfærden, og at det i øvrigt er i strid med EU´s regler om varernes fri bevægelighed, siger han.

Det fremgår af pressemeddelelsen fra Dyrenes Beskyttelse, at Højesteret allerede har afgjort, at lignende minimumskrav til større grise er lovlige at indføre.

- Her er ingen dokumentation for, hvilken dom og fra hvornår. Der er tværtimod tidligere retssager, der viser, at tidligere dansk regulering af transport af grise har været i strid med EU-lovgivningen, og at EU-domstolen har underkendt flere af disse regler og opstillet klare krav til gyldigheden af fremtidige regler, siger Martin Berthelsen.

Landsforeningen opfordrer derfor Fødevareudvalget til at se på bekendtgørelsen igen for at sikre overensstemmelse med nuværende EU-lovgivning.

Minister: Det vil højdekrav koste branchen

Se også:

Minister: Det vil højdekrav koste branchen