Lyt til artiklen:

Solidt overskud hos Overgaard Gods

00:00
Hastighed: ???x
05:25

Overgaard Gods har netop offentliggjort deres årsregnskab for året 2023 med et overskud på 60.8 millioner kroner og et driftsresultat på 43 millioner kroner. Et resultat, der overstiger de forventninger, godsets ledelse havde til årets drift, det skriver godset i en pressemeddelelse.

Resultatet er naturligvis positivt påvirket af frasalget af grovvareaktiviteterne i juni 2023, hvor ledelsen dog primært hæfter sig ved en optimering af driftsresultatet på 35.1 millioner kroner i forhold til året før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I ledelsen er vi tilfredse med årets resultat. Vi har haft strategisk fokus på optimering i alle driftsgrene og på at træffe beslutninger, der minimerer den risikoprofil, vi har. Det ses eksempelvis ved, at vi har taget kartofler ind i markbruget som ny afgrøde, og at vi sidste år lavede en eksklusivaftale i afsætning af vores grise. Dertil kan vi se, at vi op til salget af grovvaredivisionen lykkedes med at styre vores indkøb på en effektiv måde, så vi kunne lave rentable aftaler med kunder. Vi har derfor overdraget en forretning, vi er stolte af, fortæller direktør Kasper Henricksen og fortsætter:

- Jeg er stolt over, at vores drift nu flere år i streg har vist positive resultater. Det vidner om, at vores strategiske fokus på risikominimering og effektivisering har været den rette. Vi vil gerne være godt rustede til den grønne omstilling og de bæredygtige tiltag, vi ser ind i i fremtiden. Vi arbejder lige nu på at strukturere vores arbejde omkring ESG - og vi tror på, at et effektivt og risikooptimeret setup i hele forretningen skal være det fundament, der gør, vi lykkes.

Overgaard Group består af Overgaard Gods A/S, Dan Mark Skov A/S samt Overgaard Avlsgård A/S. Som samlet koncern ender 2023 med et overskud på godt 60,794 millioner kroner efter skat.

Afsætningsaftale på grise giver rum til effektivisering

Overgaard Gods har netop overstået det første hele år med en ny griseringsaftale med en aftager 1,5 kilometer væk fra godset. Her afsætter de alle deres smågrise ved 30 kilo, med fastlagte ens leveringer hver uge. Det sænker risikoen og gør, at staldpersonalet kan fokusere på optimering i hverdagen.

- Vi er tilfredse med driftsresultatet, men skal stadig udvikle os yderligere. Vi nåede ikke helt det budgetterede antal grise, hvilket vi gerne skal rette op på i året 2024. Vi er begyndt at sælge 'Californien-grise', hvilket betyder, at vi nu har lidt færre søer. Vi skal næste år levere 1000-1100 grise hver torsdag. Det gør, at vi skal være skarpe og strømlinede i vores hverdag for at opnå det samme antal løbninger og faringer. Vi skal være skarpe på vores rutiner - så når vi også det antal smågrise, vi sigter efter, fortæller Kristian Vinther, driftsleder i griseproduktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overgaard Gods' griseproduktion fik i året 2023 overrakt prisen som årets afprøvningsvært til Grisekongres.

- Der skal lyde en cadeau til vores medarbejdere. De fortjente den pris, der blev overrakt. Det er ikke en selvfølge, at vi har tid og overskud til at have Seges på besøg. Rutinerne og ens hold skal give os mulighed for, at staldpersonalet også kan fokusere på udvikling. Vi vil gerne udvikle os og være med helt fremme, og vi har sat skarpe mål for flere levendefødte dyr og en lavere dødelighed, fortæller Kristian Vinther.

Planteavlen trodsede en svær sæson

Dansk planteavl har haft svære forudsætninger i året 2023, hvilket også afspejler sig i Overgaard Gods' markbrug. Med et koldt forår, en lang tørkeperiode og en våd høst er intet gået helt som ønsket. Markbruget ligger primært under Avlsgaarden A/S der kommer ud af året med et overskud på 513.000 kroner. Driftsgrenens samlede bidrag til koncernen er positivt, og driftsresultatet er derfor tilfredsstillende.

- Vi har haft succes med at tage kartofler ind i sædskiftet. Vi fik lagret dem godt og formåede at levere alle vores kartofler i stabil kvalitet. I vårbyg, raps og hvede har vi forsøgt at omkostningsoptimere. Vi så tidligt, at sæsonen ville blive svær, og derfor er vi holdt igen med inputstoffer, som vi ikke troede, vi ville få merværdi for i sidste ende, siger Troels Skov Landbrugschef, Mark, Overgaard Gods.

Udbyttet fra årets høst på tværs af afgrøder har været en tredjedel under det budgetterede. Dog har fornuftige priser gjort, at det lave udbytte ikke påvirkede regnskabet negativt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Medarbejderne har gjort en formidabel indsats. Vi har skulle være omstillingsparate - og lære at håndtere en helt ny afgrøde, der kræver noget helt andet end det, vi har været vant til. Gennem en koordineret indsats har vi fået det bedste, vi kunne ud af sæsonen, siger Troels Skov.