Lyt til artiklen:

Fødevareminister: Vi skal et gear højere op i udtagning af lavbund

00:00
Hastighed: ???x
05:35

En samlet pakke med anbefalinger og løsningsforslag fra ekspertgruppe og taskforce for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder sammen med et millionbeløb til ansøgere til populær lavbundsordning skal trykke speederen helt i bund, så der kommer mere fart på udtagningen af lavbundsjorder. Det mener fødevareminister Jacob Jensen (V), der i dag præsenterer en række nye lavbundsindsatser, skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Det er afgørende for målet om at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser med 55-65 procent, at der bliver udtaget og vådgjort mange hektar lavbundsjord frem mod 2030. Der er allerede i dag iværksat flere tiltag og initiativer til udtagning af lavbundsjorder, skriver ministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er ifølge minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) behov for at sætte alle sejl og give et ordentligt rygstød til udtagningsindsatsen. Derfor præsenterer ministeren tre nye indsatser, der er med til at understøtte den nuværende udtagning af lavbundsjorder.

- Der skal tempo på lavbundsindsatsen, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling af landbruget. Vi er heldigvis godt på vej med omkring 50.000 hektar lavbundsprojekter i proces. Men der behov for, at vi kommer et gear højere op, så vi stadig når i mål. Derfor præsenterer jeg i dag tre nye indsatser, som oveni det eksisterende arbejde skal udvide værktøjskassen med nye og effektive redskaber, siger fødevareminister Jacob Jensen (V).

3.300 hektar lavbundsjord kan sænke udledningen med 45.000 ton

Se også:

3.300 hektar lavbundsjord kan sænke udledningen med 45.000 ton

Penge til projektnære aktører

- Jeg har blandt andet sikret finansiering til at imødekomme den store overansøgning, så flere lavbundsprojekter kan igangsættes til gavn for klima og miljø. Derudover har vi implementeret flere anbefalinger og løsninger fra eksperter på området, som er samlet i både en ekspertgruppe og taskforce med projektnære aktører. Deres viden, indsats og gåpåmod styrker fremdriften i udtagningen, og vi ser allerede resultaterne af deres værdifulde arbejde med den høje søgning på lavbundsordningen i Landsbrugsstyrelsen. Jeg ser frem til at arbejde videre med de resterende anbefalinger og løsningsforslag, så vi løbende kan få forbedret ordningerne i bestræbelserne på at nå vores mål for udtagning af lavbundsjorder, siger ministeren.

Fødevareministeren har besluttet at fremrykke 180,9 millioner kroner årligt fra Landbrugsstyrelsens lavbundsordning i henholdsvis 2026 og 2027, så den fulde søgning i 2023 kan imødekommes. Det betyder, at der forventeligt kan lægges cirka 8.300 hektar nye projekter oveni de cirka 38.600 hektar lavbundsprojekter, som allerede er i proces.

Med projektansøgninger svarende til cirka 3.300 hektar til Miljøstyrelsens lavbundsordning i december 2023, er der nu samlet set sat lavbundsprojekter i proces svarende til omkring 50.000 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rekordstor søgning til lavbundsordning

Se også:

Rekordstor søgning til lavbundsordning

Taskforce

Taskforcen for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder og de kollektive virkemidler har sammenfattet sin første liste over løsninger på barrierer for udtagningsindsatsen. Resultaterne af arbejdet ses allerede, da Landbrugsstyrelsen har implementeret flere af løsningerne i samarbejde med taskforcen. Det omfatter bl.a. en række forbedrende tiltag implementeret i Landbrugsstyrelsens tilskudsordning for Vand- og Klimaprojekter, hvor nogle krav til projekterne er blevet lempet, og at kommunerne nu kan få tilskud til deres opsøgende arbejde og dækket deres faktiske omkostninger, skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder har også leveret deres anden delrapport. De konkluderer, at det er realistisk at udtage og vådgøre mere lavbundsareal end det, der er forudsat i landbrugsaftalen. Det gælder også, selvom det seneste tørvekort fra Aarhus Universitet viser, at det samlede lavbundsareal er blevet mindre.

Ekspertgruppen peger på, at der kan udtages og vådgøres mere, da en række barrierer for udtagningsindsatsen er blevet nedbrudt, hvilket giver bedre muligheder for at udtage de lavbundsjorder, der rent faktisk findes. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vil nu dykke ned i rapporten for at afklare, hvordan ekspertgruppens anbefalinger kan integreres i det videre arbejde med udtagningsindsatsen.

Læs om allerede igangsatte tiltag for udtagning af lavbundsjorder her.

I november sidste år viste en statusopgørelse, at der er lavbundsprojekter svarende til cirka 38.600 hektar i proces. Dertil kan forventeligt lægges yderligere cirka 8.300 hektar i nye forundersøgelsesprojekter og 3.300 hektar fra ansøgninger til henholdsvis Landbrugsstyrelsens og Miljøstyrelsens seneste ansøgningsrunder samt cirka 4.000 hektar ansøgte kvælstofvådområdeprojekter, der også bidrager til udtagningsindsatsen. Samlet er der nu sat udtagning af op mod 50.000 hektar kulstofrige lavbundsjorder inklusiv randarealer og forundersøgelsesprojekter i proces.

Landboformand: Alvorligste benspænd for udtagning

Se også:

Landboformand: Alvorligste benspænd for udtagning