Lyt til artiklen:

SF forslår klimaafgift på 4.500 kroner pr. hektar lavbundsjord

00:00
Hastighed: ???x
02:35

På partiets sommergruppemøde i Ringsted har SF fremlagt en række forslag til efterårets klimapolitik. Partiet kritiserer regeringen for at være nølende i forhold til at nedsætte landbrugets udledninger.

- Vejret og hændelserne vil kun blive endnu mere katastrofale, hvis vi ikke gør meget mere her og nu. Det gælder både globalt - og i Danmark her i det politiske efterår, skriver SF i deres udspil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har SF følgende krav til efterårets klimapolitik:

  1. Tempo på udtag af lavbundsjorde i landbruget.
    Der er klart brug for både gulerod og pisk - erstatning skal derfor kombineres med en klimaafgift.
  2. Flyafgift nu. Provenu bruges til højere ældrecheck (som foreslået af regeringen) og grønne initiativer
  3. Færre fossilbiler - højere registreringsafgift på benzin- og dieselbiler i de (mange) segmenter, hvor der er fuldgode alternativer i form af elbiler. Samtidig fjernes afgiftsrabat for hybridbiler og etableringen af ladestandere fremskyndes.
  4. Konkret og finansieret plan for udskiftning af olie- og gasfyr med fjernvarme, termonet og varmepumper - samt forbud mod nye gasfyr.

4.500 pr. hektar

SF forslår at en landbrugsafgift fastsættes til 4.500 kr. pr. hektar svarende til 750 kr. pr. tons CO2 på de lavbundsjorde, der udleder mindst CO2 (nemlig 6 tons pr. hektar). Afgiften skal gælde lavbundsjord, der ikke er vådlagt fra 2025, idet der dog ikke opkræves afgift, hvis der er indgået en aftale om at vådlægge senest 1-2 år efter aftalens indgåelse, skriver partiet i udspillet.

- Klimafremskrivning 2023 forudser, at ikke mindre end 79 procent af de lavbundsjorde, der blev dyrket i 2021, fortsat vil blive dyrket i 2030, hvilket svarer til en udledning på 3,8 millioner ton CO2eq. Hertil kommer, at Klimarådet vurderer, at det går endnu langsommere, svarende til en merudledning i forhold til Klimafremskrivning på cirka 0,2 millioner tons i både 2025 og 2030, skriver SF.

SF mener der er mange andre ting, der skal på plads i klimapolitikken, men i følge partiet er de fire tiltag vigtige klimainitiativer, som kan vedtages i år og føres ud i livet straks og senest i 2024.

- Klimaforandringerne har kolossale konsekvenser for samfundet, men regeringen svigter. Derfor håber vi, at de fire tiltag kan ruske op i regeringens tøvende tilgang til klimaområdet. Det kræver, at regeringer hopper i arbejdstøjet - både for klimaets skyld, men også for vores fælles fremtid. Vi bliver nødt til at handle nu. Erfaringerne med 2025-målet viser nemlig, at vi skal sætte så tidligt ind som muligt, siger SF's klimaordfører Signe Munk.