Lyt til artiklen:

L&F Syddanmark: SF-forslag er grønt bluffnummer

00:00
Hastighed: ???x
02:56

På SF´s netop overståede sommergruppemøde fremsatte ledelsen fire krav til regeringens klimapolitik. Et af kravene er at afgiftsbelægge lavbundsjorde, der i 2025 endnu ikke er udtaget eller vådlagt, med 4.500 kroner pr. hektar. Det overrasker formanden i Landbrug & Fødevarer Syddanmark Henrik Jessen.

- Selvom jeg har hørt meget fra SF, så fik jeg næsten kaffen galt i halsen, da jeg hørte det her forslag. Jeg troede, at SF var et socialistisk parti, der værdsætter medborgerlighed og sammenhængskraften i vores land. I stedet viser partiet sit grimme ansigt ved at foreslå en absurd høj afgift for at se grønne ud. Det er et grønt blufnummer, som ikke har andet til hensigt end at bilde potentielle vælgere ind, at SF skulle være et grønt parti, siger formanden i en pressemeddelelse, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er utroligt, at SF ikke har andet at byde ind med i en tid, hvor rigtig mange landmænd faktisk er i gang med frivillige udtagningsordninger. Hvis en forundersøgelse viser, at det slet ikke kan lade sig gøre at vådlægge et område, så er man pålagt en vanvittig afgift. Lad os nu tage tingene i den rækkefølge vi en gang har aftalt.

Arbejdet er i gang

Ifølge bestyrelsesmedlem i Landbrug & Fødevarer Syddanmark og medlem af sektorbestyrelsen i Sektor Planteproduktion, Søren Laustsen, er der allerede rigtig godt gang i udtagningen. Der er mere end 30.000 hektar, som allerede er i en udtagningsproces.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at der har været en lang række bureaukratiske benspænd fra myndighedernes side, som har forsinket processen gevaldigt. De ser ud til at være ryddet af vejen nu, og det er derfor helt igennem tåbeligt, at SF nu vil piske landmændene med en grotesk afgift. Særligt når processen er i god gænge, og udsigten til, at der bliver taget mere ud, er gode, siger Søren Laustsen.

I Landbrug & Fødevarer Syddanmark arbejdes der hele tiden tæt sammen med kommuner og Naturstyrelsen for at sikre fremdrift i udtagningen af lavbundsjorde, skriver foreningen.

- Jeg bruger en del tid på at tage rundt med kommuner og Naturstyrelsen for at opfordre mine landmandskollegaer til at gå med i en forundersøgelse af potentielle lavbundsområder. Det er vigtigt, at vi landmænd leverer på de her grønne projekter, hvad end det er lavbundsjorde, minivådområder eller noget tredje. Så jeg kan godt bakke op om, at udtagningen skal gå hurtigere, men hvis afgiften skal pålægges nogen, så må det være de bureaukrater, der spænder ben for arbejdet i stedet for landmændene, afslutter Henrik Jessen.