Lyt til artiklen:

Landmænd går glip af millioner i solcelleforhandlinger

00:00
Hastighed: ???x
02:49

Velas Energy har det seneste år været inde over solcellekontrakter for over 80 landmænd, og der er flere faldgrupper, man skal passe på.

Landmændene skal holde godt øje, når de laver aftaler med solcellefirmaer, som så ofte lokker med højere indtægter, end landmanden kan tjene på deres jord. Faktisk er lejeaftalerne, og vilkårene på de indledende møder ofte markant dårligere, end hvad landmanden vil kunne opnå efter reel forhandling, lyder det fra økonomikonsulent Henrik Langballe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Solcellefirmaerne screener selv en lang række arealer i et givent område, de vurderer er oplagt til solceller. Derefter banker de på hos lodsejerne i området, og tilbyder lejekontrakter på alt mellem 10 og 100 hektar, ofte til en årlig lejeindtægt på omkring 15.000 kr. pr hektar.

- Vi kan ofte løfte landmændenes indtjening på projekterne op til 120.000 kr. per hektar gennem lejeperioden. Det er voldsomt store beløb, landmændene går glip af, fortæller Henrik Langballe.

Hvis landmanden udlejer 60 hektar, hvilket bestemt ikke er unormalt, betyder det en merindtjening på 7,2 millioner. kr. i forhold til, hvis han mundtligt havde takket ja til det oprindelige tilbud, skriver Velas i en pressemeddelse.

Pas på udyrket jord.

Selve lejeindtægten er en faldgruppe, så er der en lang række punkter, landmanden skal være opmærksom på når kontrakter typisk har en løbetid på 30 år.

- Man kan risikere, at nogle solcellefirmaer samler på en masse aftaler, men reelt ikke har intentioner om at gå videre med dem. Så bliver lodsejeren låst, fordi han ikke må leje jorden ud til en anden aktør i perioden. Og hvis ikke der er indskrevet tidsfrister, betingelser eller dagbod, så fanger fælden for landmanden, siger Henrik Langballe og peger på, at kontrakterne typisk også er uopsigelig i 30 år for lodsejeren, mens solcellefirmaet ofte kun har 12 måneders opsigelsesfrist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal også passes på, hvis energiområdet bliver ramt af regeringsindgreb, og driften af solcelleanlæg alligevel ikke var så god en investering for solcellevirksomheden, så kan landmanden risikere at stå uden 30 års lejeindtægter. Det kan ende med, landmanden skal til at dyrke udyrket jord, som forlængst var taget ude af drift.

rich-media-3
Sig ja tak til de rette betingelser og få hjælp af specalister fra Velas Energy, fortæller Økonomikonsulent Henrik Langballe som ses på billedet, Foto: Pressefoto

Få rådgivning til betingelserne

Henrik Langballe anbefaler at landmændene alligevel for undersøgt mulighederne for at få solceller på deres jord, enten ved udlejningsaftaler eller selv at opføre dem. Gerne med rådgivning fra, Velas Energy der er specalister ind for området.

"Men det kræver, at landmanden tager fat på sin rådgiver før en reel forhandling. Fordi der er tale om så enormt store beløb og enormt lange kontrakter, hvor man ikke kan bruge jorden, så bør man helt fra starten få hjælp af en, der kender markedet", siger Henrik Langballe.