Lyt til artiklen:

Vintermøde med fokus på husdyr og klima

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Landbruget står for en betydelig del af Danmarks CO2-udledning, fremgår det igen og igen af medierne. Ofte udpeges kvæget som den store synder. Den danske ko ikke blot udleder CO2; de prutter og bøvser også den potente klimagas metan. Men bidrager Karoline og hendes fæller også til det stigende indhold af metan og CO2 i atmosfæren?

Og hvad med korn, græs, roer, raps, majs og andre afgrøder, som optager luftens CO2 og udånder den ilt, som dyr og mennesker har brug for? Er landbruget også synder, hvis den proces regnes med? Er der slet ikke noget godt at sige om drøvtyggernes, og andre dyrs, færden og virke?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Onsdag 24. januar sætter Landboforeningen Odder-Skanderborg og Vestermølle Møllelaug fokus på problematikken. Det sker på det traditionsrige Vintermøde i Laden på Vestermølle, det skriver parterne i en pressemeddelelse.

Seniorkonsulent i den grønne tænketank Concito, cand. agro. Tavs Nyord, ph.d. med speciale i ammoniakfordampning, præcisionsjordbrug og husdyrenes udledning af drivhusgasser, fortæller om kvægets negative indvirkning på klimaet.

Professor, cand. agro. Mette Olaf Nielsen, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Aarhus Universitet, beretter om Karolines rolle i den cirkulære biokemi og ser på mulighederne for at reducere kød- og mælkeproduktionens andel af klimabelastningen.

I forlængelse af de to indlæg er der tid til at summe over kaffe/te og brød samt forberede spørgsmål til den efterfølgende debat. Mødet afsluttes ikke med domsafsigelse; det må den enkelte klare med sig selv - helt sikkert på et bedre oplyst grundlag.