Lyt til artiklen:

Vestermølle får 2,9 millioner kroner til renovering

00:00
Hastighed: ???x
03:02

Det holdt tørt, og blæsten havde lagt sig, da Damstien og Skulpturhaven på Vestermølle blev indviet, efterfulgt af afsløringer af mindesten for Anders og Kirstine Nielsen samt skulpturen Danmarksstelen skabt af Thomas Andersson, det skriver Vestermølle Møllelaug i en pressemeddelelse.

Der var taler ved viceformand i Landbrug & Fødevarer, kvægbonden Lone Andersen, kulturudvalgsformand Tage Nielsen samt tidligere minister, sognepræst Mette Bock.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indimellem var lød der festlige messingtoner ved Skanderborg Kulturskoles BrassBand under ledelse af Jesper "Trut" Andersen.

Inden Thomas Andersen præsenterede Danmarksstelen med navnetilføjelsen "Herfra min verden går", fortalte Hans Struve, der har bistået Møllelaugets bestyrelse vedrørende valg af kunstner, om arbejdet gennem halvandet år frem til i går.

Opringning fra Realdania

Da Jesper "Trut" og hans musikere havde sat punktum ved at blæse Congratulations kunne møllelauget også give en nyhed at gå hjem på. En time inde i festlighederne, der også omfattede muligheden for at møde bladtegner Jens Julius Hansen og se hans udstillede værker på Kornmagasinet, opleve vandturbinen trække kværn og jævnstrømsanlægget samt nyde vand fra Helligkilden og brød fra Restaurant Vestermølle, ringede projektchef Henrik Lund fra Realdania med en kort melding:

Møllelaugets ansøgning om 2,9 millioner kroner til renovering og nyindretning af Vestermølles hovedbygning er nu færdigbehandlet, og pengene er bevilget.

Tillagt blandt andet en opsparing i Møllelauget på et millionbeløb samt bidrag fra borgere er finansieringen hermed på plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdet er straks igangsat

Afklaringen er fulgt op med aftaler om møde med arkitekt for at få lavet detailprojektering og materiale til byggesagsbehandling og udbud. Der er samtidig aftalt møde med Fælleden vedrørende samspil med kommunen, der som ejer og bortforpagter af bygningen skal være med fra start til slut omkring hele proceduren ved projektet.

Seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Københavns Universitet, og professor Flemming Just, indtil for nylig direktør for Sydvestjyske Museer, var til stede ved festlighederne og er klar til at sætte i gang vedrørende udvikling af de udstillinger, der skal være i huset. Det samme gælder for Jens Julius, som har lovet af hjælpe lauget med at udvælge blandt flere end 20.000 tegninger lavet over mere end 50 år.

Vestermølle Møllelaug satser nu på at kunne åbne Galleri Julius og historiske udstillinger i Vestermølles hovedbygning ved endnu en indvielses-sammenkomst engang i foråret 2025. Flere fonde og andre potentielle bevillingsgivere har opfordret Møllelauget til at søge om midler til denne del af det samlede projekt, hvoraf første del blev indviet forleden. Lauget går nu i gang med tredje og i denne sammenhæng sidste omgang fundraising.