Lyt til artiklen:

Grønnere grise med insektfoder

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Danske virksomheder og forskere vil sammen udvikle insektproduktionen, så den kan blive et bæredygtigt alternativ til soja. Der står ofte importeret soja på menuen, når det er spisetid hos landets fjerkræ og svin, men fremover kan der være sorte soldaterfluer i truget. Sojaimporten fra den anden side af Atlanterhavet er nemlig en tung belastning for klimaet, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Insekter kan til gengæld produceres lokalt og mere bæredygtigt. Og nu vil forskere og insektproducenter med støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen udvikle produktionen af insekter, så den på længere sigt bliver et oplagt alternativ til sojaen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På baggrund af forsøg med svin og fjerkræ ved vi, at det er muligt at erstatte 10 procent af den soja, der bliver importeret til Danmark. Det kræver en væsentlig skalering af insektproduktionen, og derfor giver det rigtig god mening at blive klogere på, hvordan man laver den mest effektive produktion, siger Jan Værum Nørgaard, projektleder og lektor på Aarhus Universitet.

Sorte soldaterfluer er et nyt og meget effektivt landbrugsdyr. Et gram æg fra soldaterfluen bliver til 30.000 larver, som de sidste syv døgn af deres levetid øger deres vægt 40 gange. Og så kan insekterne fodres med rester fra for eksempel bryggerier eller mejerier.

Insekternes kvælstofudledning skal ned.

Nu vil Aarhus Universitet sammen med insektproducenterne EntoMass, Enorm og Insectum finde en fodersammensætning, der effektiviserer insektproduktionen og nedbringer insekternes udledning af kvælstof.

- Vi ved præcis, hvad en gris skal have i foderet for at vokse sig stor og sund, men med insekter er vi lidt mere på bar bund. Derfor vil vi rigtig gerne finde ud af, hvilket foder, der giver den største vækst hos insekterne, så produktionen af dem kan blive så effektiv som muligt, siger Jan Værum Nørgaard, der er projektleder og lektor på Aarhus Universitet.Han forventer, at den rigtige blanding af protein og næringsstoffer til soldaterfluerne kan sænke deres udledning af kvælstof med 20 procent.

Det svarer til 213 tons kvælstof per år. Projektet er støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram med 3,8 millioner kroner og løber frem til den 30. september 2024.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra den 7. september blev det tilladt af bruge forarbejdet protein fra insekter til grise- og fjerkræfoder. Tilladelserne er baseret på videnskabelig rådgivning fra European Food and Safety Authority, EFSA. Beregninger fra Københavns Universitet (KU) anslår, at den danske import af soja og palmeolie medfører emissioner på over 7 millioner tons CO2 ækvivalenter årligt på globalt plan.