Lyt til artiklen:

Nordens største larvefabrik skal stå klar til næste år

00:00
Hastighed: ???x
02:59

Lige nu udvikler og forfiner 16 ansatte produktionen af larver, som skal blive til en af fremtidens proteinkilder i dyrefoder. Og når den nye insektfabrik får gang i produktionen, forventes den at kunne levere 11.000 tons insektprotein om året.

Det skriver Danmarks Grønne Investeringsfond, der er blandt investorerne i fabrikken, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er meget stolte af det, vi har bygget op og opnået indtil nu. Med denne investering i Enorm Biofactory, er vi klar til at tage næste skridt på rejsen mod at gøre grøn forretning til god forretning, når vi sætter turbo på vores vækst og indtjening, siger Carsten Lind Pedersen, stifter og medejer i fabrikken.

Ingrediensvirksomheden Enorm Biofactory har lukket en finansieringsrunde på i alt 370 millioner kroner, som skal investeres i etableringen af Nordens største kommercielle insektproduktion, hvor de færdige produkter kan anvendes som ingredienser i foderet til dyr.

Det er Danmarks Grønne Investeringsfond, der står bag lånefinansieringen sammen med Nykredit Bank, mens DLG går ind som investor i projektet.

Alternative, lokalproducerede proteiner i en cirkulær produktion

Grundideen bag Enorm Biofactory er at skabe en bæredygtig produktion af animalsk protein. Derfor lever larverne i anlægget af restfoder fra fødevareproduktion. Når fluernes larver 'slagtes', bliver proteinet udvundet. Det bruges i blandt andet kyllinge- og fiskefoder, og affaldsproduktet fra larveproduktionen anvendes som organisk gødning. En cirkulær produktion.

- Når landbruget skal producere mere klimavenligt, er der ingen tvivl om, at alternative proteinkilder i dyrefoder spiller en afgørende rolle. Derfor er vi glade for at finansiere Enorm Biofactorys anlæg, som tilmed rummer mulighed for efterfølgende skalering. Det skal sætte avl og vækst af insekter i system, som dermed bliver et væsentligt bidrag til en bæredygtig omstilling af vores proteinproduktion, siger Michael Zöllner, Managing Director i Danmarks Grønne Investeringsfond.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreløbige tests af insektproteiner i husdyrfoder ser lovende ud. Blandt andet i fiskeindustrien er der lavet forsøg med gode resultater. Desuden er der et stort potentiale for insektproteiner i fjerkræ- og smågrisefoder, som kan have en positiv indvirkning på produktiviteten og dyrenes sundhed.

Den nye fabrik vil producere 100 tons larver om dagen

Når det nye produktionsanlæg står klar, vil Enorm kunne producere 100 tons larver om dagen svarende til 11.000 tons insektprotein, 2.500 ton insektolie og 15.000 ton insektgødning om året.

Ifølge Carsten Lind Pedersen, har virksomheden hele tiden haft øje for, at projektet skal være skalerbart. Efter planen skal det nye produktionsanlæg, der kommer til at dække 24.000 kvadratmeter, stå færdigt i begyndelsen af 2023.