Lyt til artiklen:

Tama præsenterer innovativt og miljøvenligt ballenet

00:00
Hastighed: ???x
03:52

Med en omsætning på 700 millioner euro og 1900 ansatte på 19 produktionssteder, er Tama en ledende spiller for udvikling og produktion af balletwine og net til binding af rundballer. Tama introducerer nu to nye produkter, Tama EZ Web til binding af rundballer samt Tama Impax twin til binding af bigballer. Begge produkter reducerer anvendelse af plast og er designet til genanvendelse.

- Det er flere år siden, at vi har set nogen væsentlig udvikling inden for rundballebinding, og slet ikke noget der fokuserer på miljøhensyn. Alle, der arbejder med ballepresning, skal tage ansvar for at sikre, at engangsplastik hurtigt bliver fortid. Vi som producent har et ansvar for at skabe en mere bæredygtig fremtid for vores kunder og vores børn, siger Ewald Werscmann, Tama, Central Europa og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Ewald Werscmann, Tama, Central Europa, viser den åbne struktur på Tama EZ Web. Nettet er produceret af samme plasttype som wrap-plast, og det kan derfor bortskaffes og genanvendes sammen med wrap-plasten. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

- Tama EZ Web er hverken net eller strækfilm, det er en ny og revolutionerende metode til binding af rundballer. Produktet opfylder efterspørgslen fra landmænd, på et net der er let at fjerne fra rundballen, som er let at rengøre, og som kan genanvendes. Det er det første skridt af mange ind i en mere bæredygtig fremtid for landbruget.

Helt nyt produkt

I sin struktur adskiller Tama EZ Web sig markant fra de typer net, som der anvendes i dag. EZ Web har en mere glat og åben struktur, og nettet er derfor langt lettere at ryste ren for halm eller græsensilage.

- I Tama EZ Web anvender vi 30 procent genbrugsplast. En rundballe bindes med blot to lag EZ Web, og derfor er plastforbruget med EZ Web to til tre gange lavere, end når ballen bindes med folie. De to lag EZ Web har samme holdbarhed som binding med traditionel Tama Netwrap, og da der er 3600 meter EZ Web på hver rulle, giver den nye teknolog en simpel og problemfri binding med færre stop, og dermed større kapacitet på rundballepresseren, siger Ewald Werscmann.

rich-media-3
Ballerne bindes med blot to lag Tama EZ Web, og derfor er plastforbruget kun en tredjedel af, hvad den er til binding med folie. Pressefoto: Tama.

Tama EZ Web er testet i både tørre og våde afgrøder overalt i verden. Den er desuden testet i forskellige pressere, og konklusionen er, at EZ Web er velegnet til alle afgrøder og kan anvendes i alle presserfabrikater, uden at det kræver ændringer på presseren.

Tyndere og stærkere balletwine

Tama Impax twine er et nyt bindegarn udviklet til de store HD-ballepressere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udviklingen går mod tungere baller med større densitet, og det stiller hidtil uset krav til bindegarnet. Den logiske udvikling var tykkere garn, men det skaber problemer i pressernes bindeapparat, og knuder af tykt garn glider også lettere op end knuder af tyndt garn. I udviklingen af Tama Impax var opgaven at udviklet et tyndere garn, og et garn der var fleksibelt nok, til at modstå de påvirkninger som garnet får, under presning af ballen, når ballen aflægges på jorden, og under dem efterfølgende håndtering af ballen, siger Matt Mcwilliams, Tama Nord America, der har været med i udviklingen af Tama Impax.

rich-media-5
Tama Impax twine er udviklet til de store HD-bigballepressere. I udviklingen har der været speciel fokus på belastningen af garnet både under selve presningen, når ballen sættes af på jorden og under den efterfølgende håndtering. Pressefoto: Tama.

Efter fem års udvikling og presning af mere end fire millioner baller er Tama Impax nu produktionsklar, og med Impax har Tama ikke kun udviklet et tyndere og stærkere bindegarn, de har også udviklet er garn, der er mere bæredygtigt.

- På grund af den mindre diameter reduceres forbruget af plast med cirka 20 procent, og målt på 10.000 baller svarer det til en besparelse på 750 kg plast, og så er Tama Impax hundrede procent genanvendelig, siger Matt Mcwilliams.