Lyt til artiklen:

Väderstad tager Canada med hjem

00:00
Hastighed: ???x
03:23

Den helt store nyhed fra Väderstad til Agritechnica var Seed Hawk, der bygger på teknik, der er ældgammel og brugt verden over, men har fået et europæisk twist for at kunne tilpasse sig eksempelvis danske standarder.

Seed Hawk er en no-till såmaskine, der er hentet hjem fra Canada, men bygget op igen til Europa i nogle arbejdsbredder, der giver mening. De kan fås i seks og ni meters modeller, 600C og 900C, med en rækkeafstand på 25 centimeter. Tankstørrelsen er på hele 7.000 liter og er delt i tre enkle tanke, der kan blændes eller være delt op hver for sig med udsæd og gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kommer da nok til at se et par stykker i det danske af denne, for dem som går 100 procent op i CA-landbrug eller no-till, er det her lige sagen, siger Klaus Poulsen, der er sælger hos Väderstad Danmark.

Er det så samme maskine som i Canada?

- Ja og nej. For det er nok såskæret, der er fuldstændig det samme, for der er 30 års erfaring på, og tanken på opbygningen af chassiet er også hen ad det samme. Men det er en helt nybygget såmaskine, der er bygget efter at kunne præstere i det europæiske, så vi kan sige, det er bygget på erfaring, siger Klaus Poulsen.

rich-media-2
Der er sektionsaflukning i de tre sektioner, som fordelerne er i. Foto: Esben Henneberg.

Dynamisk spormarkering

Man kan sige, at det ikke er en verdensnyheden, at Väderstad har fået det, for andre producenter har også noget lignende, men det gør det nu ikke mindre smart, for det er rigtig smart.

For der er tale om, at fordelershovederne nu selv kan finde ud af at lave sprøjtespor og ændre på rækkeafstandene på Rapid- og Spirit-modeller med luft. Det kalder Väderstad for dynamisk spormarkering, og det gør, at såmaskinen kan køre med alle sprøjtestørrelser uanset såmaskinens bredde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inde i E-Control fra iPad'en kan man selv indtaste, hvor stor sprøjten er, og så finder såmaskinen selv ud af resten, så du som chauffør kan tænke på noget andet.

- Det er noget, som rigtig mange vil få på dette her, for det passer lige til de danske landmænd og er noget, som har været efterspurgt, siger Klaus Poulsen.

rich-media-4
Her ses fordelerhovedet som får den her opdatering. Foto: Esben Henneberg.

Større Cultus serie

Der er vokseværk i Cultus-serien af harver fra Väderstad, og det er både i toppen og i bunden af serien, der får flere modeller og løsninger.

Cultus HD med den kraftige opbygning af både tand og ramme har nu fået en lillebror, Cultus HD 300.

- Det er en lille kraftkarl, som er lavet lige så stærk som den store HD 525, siger Klaus Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er nu mulighed for hydrauliske udjævnere og også mulighed for dobbeltpakkeløsning.

rich-media-6
Det nu velkendte udløser-tryk på hele 680 kilo i tanden kommer på HD 300, og her er tanden bygget op i flere dele end standard tanden. Det skal give dens bedre styrke til de tunge jorde. Foto: Esben Henneberg.

Der er også kommet flere i den lidt lettere serie af Cultus.

Vi kender Cultus 425 HD og 525 HD, nu kommer de som en mildere serie af navn uden HD. Cultus 425 og 525.

Det er med hydraulisk opklap og ramme-opbygningen er den samme, som vi kender fra HD-serien.

- Det er til de lidt lettere jorde, for tand og udløsertryk er mindre, og det vil være en besparelse for indkøb af harve, som dem på de især midtjyske sandjorde får glæde af, siger Klaus Poulsen.

rich-media-8
Her ses standard tanden, der er i et stykke, og er til de lettere jorde med udløsertryk på 480 kilo. Foto: Esben Henneberg.