Lyt til artiklen:

S-borgmestre vil tvinge landmænd til at udtage jord

00:00
Hastighed: ???x
02:20

Nogle af landets borgmestre kræver handling og ønsker i højere grad at bruge ekspropriering som værktøj til at tvinge landmændene til udtagning af arealer, der støder op til vandløb, fjorde og have.

Kravet om handlingen til regeringen sker efter en ny rapport fra Aarhus Universitet viser, at de danske farvande er hårdt ramt af iltsvind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er nødt til at bruge nogle af de hidtil upopulære greb. Det er ekspropriation, mere markant lovgivning og tidsfrister, der skal overholdes, siger borgmester i Sønderborg, Erik Lauritzen (S) til DR.

12 anbefalinger til hurtigere udtagning af lavbundsjord

Se også:

12 anbefalinger til hurtigere udtagning af lavbundsjord

- Hvis vi snakker lavbundsjorde, er det en grinagtig lille del, der er blevet udtaget med en frivillig ordning. Hvis det er ekspropriation, der skal til, så må vi gøre det og sørge for, at de landmænd, det går ud over, bliver kompenseret, siger Peter Hansted (S), borgmester på Ærø til DR.

Henrik glæder sig til at slippe sine marker fri for klimaets skyld

Se også:

Henrik glæder sig til at slippe sine marker fri for klimaets skyld

Det er ambitionen i Landbrugsaftalen fra oktober 2021, at 100.000 hektar lavbundsjorder inklusive randarealer skal tages ud af produktion frem mod 2030. Men indtil nu er der udtaget 187 hektar.

Udtagningen er ét af de værktøjer, der skal bidrage til at indfri målet om at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser med 55-65 procent.

SVM-regeringen har nedsat en ekspertgruppe, som i løbet af 2023 skal levere to delrapporter med blandt andet konkrete anbefalinger til, hvordan ambitionen på 100.000 hektar i 2030 realiseres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første af ekspertgruppens to delrapporter har nået ministerens skrivebord, og den indeholder 12 anbefalinger til at få fart i udtagningen.

- Med igangsat udtagning af potentielt cirka 30.000 hektar lavbundsjorder er vi på rette vej mod målet om de 100.000 hektar i 2030. Men virkeligheden er også, at det ikke har været nogen nem opgave at få sat skub i processen og nå hertil, udtalte minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), tilbage i august.

Over 600 millioner kroner til udtagning af lavbund

Se også:

Over 600 millioner kroner til udtagning af lavbund