Lyt til artiklen:

Danmark ér et grønt foregangsland

00:00
Hastighed: ???x
03:58

Debatten om dansk landbrug fortsætter. Der bliver fra flere sider talt om, at den grønne omstilling af landbruget skal i gang, og en klimaafgift synes for mange at være den eneste gangbare vej. Selv regeringen synes at være fastlåst ved mantraet om, at dansk landbrug altså skal i gang med den grønne omstilling, så Danmark kan blive et grønt foregangsland.

Fødevaremarkedet er globalt. Danske fødevarer bliver solgt i hele verden, ligesom mange af verdens produkter bliver solgt i Danmark. Danmark har derfor en forpligtelse til at hjælpe de lande, som ikke selv kan producere fødevare nok eller klimaeffektivt nok. Hvis lande, der eksporterer fødevarer, kun producerer mad til sig selv, vil lande som Spanien, Norge, Italien og Storbritannien ikke have mad nok til at brødføde sine borgere. Det er derfor egoistisk og snæversynet at tale om, at vi i Danmark bare skal producere mad til os selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FAO og OECD forudser, at efterspørgslen på fødevarer i verden vil stige og stige. Det gælder alt fra korn til mejeriprodukter og kød. Når vi lige har slået fast, at fødevaremarkedet er globalt, betyder en stigende efterspørgsel også, at hvis Danmark ikke producerer fødevarerne, så vil et andet land overtage produktionen. Forbrugerne i verden stopper ikke med at efterspørge mælk, fordi danske politikere lægger en afgift på dansk landbrug.

Spiras er det nye navn for fusionerede landboforening

Se også:

Spiras er det nye navn for fusionerede landboforening

De Miljøøkonomiske Vismænd laver en masse beregninger, hvor de sidder bag deres skriveborde og taster tal ind i et regneark, og så kommer der et tal ud på den anden side, som de så fremfører som sandheden. Der er bare grundlæggende noget intuitivt fejlagtigt ved at antage en så lav lækagerate, når vi samtidig ved, at efterspørgslen på fødevarer stiger. Selv med en antagelse om, at alle andre lande også vil leve op til Parisaftalen, så er der ingen lande, der seriøst arbejder med en klimaafgift på landbrugets produktion. Disse lande finder formentligt vejen til 70 pct. målsætningen på andre måder. En klimaafgift og de facto forringelse af dansk landbrugs økonomi, bæredygtighed og konkurrenceevne vil derfor alt andet lige flytte produktion, udledning og arbejdspladser til udlandet.

Så er vi tilbage til starten. De mange politikere og organisationer, der taler om, at Danmark skal være et grønt foregangsland, og at klimaafgiften vil gøre Danmark til det, har fuldstændig glemt at kigge på, hvor dansk landbrug er i dag. Dansk landbrug ér et grønt foregangslandbrug. Vores mælkeproduktion udleder langt under halvdelen af det globale gennemsnit, og vores teknologiske løsninger bliver udviklet, dyrket og testet i det laboratorium, som dansk landbrug er. Dansk landbrug er foran på alt fra jordbearbejdning til forædlingsprocesser og staldteknik. Teknologier og know how, der bliver eksporteret til resten af verden, så de kan komme med på den grønne omstilling.

Danmarks enkeltstående største bidrag til de globale klimareduktioner kommer altså ikke fra en klimaafgift på dansk landbrug. Det kommer ved at sikre de bedste rammevilkår for verdens førende grønne landbrug, så de grønne løsninger, som vi bruger i dansk landbrug i dag, kan blive den nye standard ude i verden i morgen. Her ligger potentialet fx til mere end en halvering af udledningen fra mælkeproduktionen samtidig med, at befolkningerne i vores nabolande i Europa ikke skal mangle mad i fremtiden.

Så kære politikere og grønne organisationer; Danmark ér et grønt foregangsland. Det, der burde optage jer nu, er, hvordan I kan være med til at fastholde innovationskraften, teknologiudviklingen og fødevareproduktionen i Danmark; ikke hvordan I kan lave benspænd og sætte barriere op under påskud af at gøre Danmark til et grønt foregangsland.