Lyt til artiklen:

Fødevarestyrelsen tager på stalddørskontrol

00:00
Hastighed: ???x
01:45

Hvis man sælger æg, rå mælk eller kød fra fjerkræ og kaniner af egen produktion, skal man være registreret hos Fødevarestyrelsen. Det glemmer mange små avlere, og derfor tager Fødevarestyrelsen i de kommende måneder på kontrolbesøg ved landets stalddørssalg. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

- Når du holder dyr og producerer æg, mælk og kød, så er der en risiko for, at dyresygdomme eller bakterievækst gør fødevarerne farlige for forbrugeren. Det kan for eksempel være salmonella i både æg og kød, og det kan være listeria eller e-coli i råmælk, siger Ulrich Pinstrup, sektionschef i Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er stalddørssælgerens ansvar, at deres fødevarer er sikre. Derfor skal de have styr på grundlæggende fødevarehygiejne og sporbarhed for de æg, den mælk og de slagtede høns, der sælges ved stalddøren og til den lokale købmand.

- Vi skal kunne gribe ind, hvis vi får viden om, at en farlig fødevare er i omløb, så vi kan stoppe salget og få trukket de solgte fødevarer tilbage. Det er grunden til, at også stalddørssælgerne skal være registreret i Fødevarestyrelsen, siger Ulrich Pinstrup.

Frem til årsskiftet kommer Fødevarestyrelsens tilsynsførende på stikprøvekontroller hos cirka 200 hobbyavlere og landmænd, der sælger æg, mælk og kød af fjerkræ og kaniner direkte til forbrugere og lokale detailbutikker. På kontrolbesøgene vil de tilsynsførende kontrollere og vejlede om registrering, sporbarhed, hygiejne- og salmonellaregler.