Lyt til artiklen:

Fra arbejde med hestetrukne såmaskiner til ingeniør ved Dronningborg

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Dronningborg Maskinfabriks D-600-mejetærsker, D-200-sidevende rive og grønthøster er alle blevet præget af Johannes (Johs) Sørensen. Den nu 84-årige ingeniørs første arbejdsplads var på den randrusianske maskinfabrik. Første arbejdsdag var den 1. november 1964.

- Dengang var der omkring 1.000 ansatte, og vi lavede rigtig mange mejetærskere. Der gik jo mejetærskere direkte ud fra fabrikken med jernbanevogne ud til den store verden, siger Johs Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag er han pensionist, men han husker stadig tydeligt arbejdet hos Dronningborg.

Video: Veteranhøst med et væld af sjældne maskiner

Se også:

Video: Veteranhøst med et væld af sjældne maskiner

- Jeg sad på tegnestuen i udviklingsafdelingen, og min første opgave var at modernisere D-600-mejetærskeren. Jeg forbedrede den blandt andet med en større tank og en ny tømmesnegl. I staten lå sneglen løst, så man skulle tage den med håndkraft og sætte den på plads på tanken, så man kunne tømme af. Men jeg lavede den svingbar, så man kunne betjene den ved at trække i en snor inde fra traktoren.

Ikke let at lave en kopi

Johs Sørensen kommer fra en landbrugsfamilie, hvor både hans far og bror var landmænd. Han var i lære som landbrugssmed og byggede gamle hestetrukne såmaskiner om til traktordrift, men endte med at blive udlært som maskinarbejder.

Podcast: Johs var ingeniør ved Dronningborg
Podcast

Maskinstationen

Episode 23: Johs var ingeniør ved Dronningborg

- Landbruget har altid interesseret mig, men jeg ville ikke være landmand. Jeg ville dog gerne have med det at gøre, og det har jeg faktisk haft hele mit liv, siger han.

Maskinbladet rykker på Maskinstationen med Landbrugspodcasten

Se også:

Maskinbladet rykker på Maskinstationen med Landbrugspodcasten

Johs Sørensen arbejdede hos Dronningborg Maskinfabrik i otte år. Her brugte han blandt andet to år på at tegne og udvikle D-200-sidevende riven og udviklede en danskproduceret grønthøster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi købte en Fox-snitter fra Tyskland og skilte den fuldstændig ad i vores prøveværksted, så derfor minder den første fra Dronningborg utrolig meget om en Fox. Men det er ikke let at kopiere, og opgaven lød også på, at den i hvert fald skulle forbedres på mange områder, husker Johs Sørensen.

I 1998 blev Dronningbrog Maskinfabrik opkøbt af amerikanske AGCO, og virksomheden flyttede produktionen til Italien i 2010.

Hør meget mere om Johs Sørensens arbejde som ingeniør ved Dronningborg i Podcastserien Maskinstationen