Lyt til artiklen:

Satellitkontrol giver konsulenter og landmænd ekstra arbejde

00:00
Hastighed: ???x
01:29

Abonnementsartikel

I et nyudviklet system fra Landbrugsstyrelsen overvåger en satellit landmændenes marker og kontrollerer om de rigtige afgrøder bliver dyrket - svarfristen er kort.

13. juli modtog omkring 2900 danske landmænd en besked fra Landbrugsstyrelsen. I besked stod der at der, ifølge analyser af satellitbilleder fra Landbrugsstyrelsens nye system, stod andre afgrøder på deres marker end det, de har indberettet. De 2900 modtager fik derefter en svarfrist på 14 dage til at dokumentere, at afgrøderne var rigtige nok, det skriver Økologisk Nu

- Det er helt utilstedeligt at Landbrugsstyrelsen sender beskeder ud fra et ufærdigt system midt i sommerferien, og kræver dokumentationen med så kort varsel, siger planterådgiver Poul Christensen fra Økologi Rådgivning Danmark til mediet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han behandler selv ti sager, hvor økologiske landmænd har fået fejlmeldinger fra satellitten. Poul Christensen har brugt godt 20 timer på de 10 sager tilsammen, og i fire af sagerne har satellitten set de forkerte afgrøder.

Til mediet peger Poul Christense på, at økologer bliver hårdest ramt af fejl i kontrollen, da de ofte dyrker niche afgrøder, som satellitten ikke kan genkende.

For de 2900 landmænds vedkommende skal de via en app uploade billede og koordinater, som dokumentation for at der er tale om de korrekte afgrøder.