Lyt til artiklen:

Rusland: Der er ingen grund til at forlænge kornaftalen

00:00
Hastighed: ???x
01:25

Forlængelserne af kornaftalen mellem Ukraine og Rusland har den sidste tid været nede på 60 dage, og således udløber aftalen den 17. juli, hvis der altså ikke falder endnu en forlængelse på plads.

Det kommer der dog ikke til, hvis man spørger russerne der ikke ser nogen grund til at forlænge aftalen, det skriver Reuters. Russerne rasler traditionelt med sablen, når forlængelser nærmer sig, og også denne gang forklarer Kremls talsmand, Dmitry Peskov, at russerne ikke får nok ud af aftalen, som også tilfalder eksport af russisk korn og gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge russerne skyldes det ikke manglende vilje til at handle med dem, men at sanktioner mod transport og betaling gør handlen sværere, til trods for at den i sig selv er tilladt.

Fra FNs generalsekretær, Antonio Guterres, lyder der en opfordring til parterne om at sætte skub i skibene, der hober sig op ved Tyrkiet, hvor de skal kontrolleres.

I maj kom kun 1,3 millioner ton fødevare gennem Bosperos, og det er et stort fald fra de 4,2 millioner ton der kom ud af Sortehavet i oktober 2022.

Derfor opfordrer generalsekretæren også til at Rusland og Ukraine fortsat gør alt for at sikre en forlængelse af aftalen.