Lyt til artiklen:

DMI: Tørken kan blive lige så alvorlig som i 2018

00:00
Hastighed: ???x
01:33

Abonnementsartikel

Der er ikke udsigt til regn i de næste mange dage, og i store dele af landet er der nu høj risiko for tørke.

Støvede danske marker afslører, at regnen har været sparsom gennem længere tid. Faktisk var maj den tørreste i 15 år, og ifølge DMI er der ikke udsigt til regn i den kommende tid.

- Lige nu er der høj risiko for tørke i store dele af landet; i det indre Jylland ned langs den jyske højderyg er der dog fortsat lidt at give af, men med den lette sandede jord og udsigten til sparsom regn kan tørken hurtigt få fat her også, siger Mikael Scharling, som er klimatolog på DMI i en nyhed på instituttets hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landsgennemsnittet for tørkeindekset ligger lige nu på 9,0 og det bevæger sig hastigt mod 10, som er maksimumværdien for indekset.

Rekordtør maj: Kritisk situation for afgrøderne

Se også:

Rekordtør maj: Kritisk situation for afgrøderne

- I de 19 år, DMI har lavet tørkeberegninger, har vi kun haft et så højt tørkeindeks, så tidligt på året to gange tidligere, nemlig i 2008 og 2020. Vi har et vandunderskud svarende til halvdelen af den mængde nedbør, som vi normalt får i løbet af en hel juni måned. Sådan en manko er svær at indhente; selv hvis nedbørmængden for juni skulle normaliseres, er der stor sandsynlighed for, at tørkeindekset forbliver rødt, siger Mikael Scharling.

Ifølge DMI ser sommeren som helhed ud at blive varmere, tørrere og mere solrig end normalt, og klimatologen fortæller, at årets tørkeudvikling minder meget om den historiske tørke, der var i 2018.

rich-media-3
Sjælland, Fyn, Lolland-Falster, Bornholm og resten af de danske øer har nu 'Høj risiko for tørke'. Det samme tørkeniveau ses ved Jyllands nord- og østvendte kystområder, mens resten af halvøen primært har 'Forøget risiko for tørke' Grafik: DMI