Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Først kom varmen - så kom vandet
Tørke, rigeligt regn og en god efterårsstorm var alle med til at udfordre dansk landbrug i 2023. Danske landmænd giver dog ikke nemt op, og mødte udfordringerne med åben pande.
Vi har her samlet de bedste artikler om de udfordringer, vejret gav os i det forgangne år, hvor man aldrig rigtig kunne forberede sig.
Først og fremmest, er en million ton korn brændt, blæst eller druknet denne sommer.
Men inden sommeren rigtig kom i gang, var det etableringen som var udfordret. Blandt andet kartoflerne, som bøvlede med både temperatur og våde marker i marts.
Også etableringen af andre afgrøder blev udfordret
Da varmen kom, betød det også, at sommeren begyndte i den tørre ende. Faktisk så tørt, at vi rendte ind i den længste periode uden nedbør i 20 år.
Tørken var ikke kun dansk, men hvor EU nølede med en tørkepakke, kom der først en dansk tørkepakke.
Den tørre sommer og kornhøst bidrog til flere høstbrande, vurderede en erfaren brandmand efter tre udbrændte mejetærskere på Nordfyn.
Tørken var ved at blive kritisk, allerede da maj blev til juni, og snarlig nedbør begyndte at ligne et krav for, at høsten skulle blive til noget.
Og nedbør fik vi. Regnmålerne nåede op på 140,7 millimeter i juli og gjorde juli 2023 til den vådeste nogensinde. Det betød også, at der skulle tørres en del korn. Det kunne gøres med tørrerier, og var det ikke nok, havde blandt andre Nr. Vium Maskinstation travlt med at få sendt deres tørrevogne rundt til kunder.
Også Frydensbjerg kæmpede med våde afgrøder.
Hos Erling Forbech var der lidt mere ro på med tørringen. Han var nemlig en af de første landmænd, der høstede med det indbyggede korntørreanlæg, Eco-Smart Crop Dryer, i sin Fendt.
Regnen forlængede også gyllesæsonen til 15. oktober i halvdelen af landets kommuner, og som om vandet ikke var nok, kom stormen Hans også forbi.
Efterafgrødebilledet blev også udfordret for nogle, men både Landbonord, Sagro og Vkst var fortrøstningsfulde, mens man hos Fjordland også regnede med at de fleste nåede i mål..
Det våde vejr fortsatte også, og det betød at der var veritabel mudderbrydning om de sidste majs.
Der var dermed udfordringer nok i det forgangne år, og hos TopDanmark lød meldingen, at tre ud af fire landmænd med forsikring mod dårligt vejr har anmeldt en skade til forsikringsselskabet.
Det hele til trods, har landmænd i hele landet kæmpet til det sidste og har nu en velfortjent pause inden næste års eksamen vil vise, om etableringerne er gået vel - og om vejret igen skal udfordre.