Lyt til artiklen:

Ikke regeringsopbakning til dansk forbud mod PFAS i forbrugerprodukter

00:00
Hastighed: ???x
01:54

Abonnementsartikel

SVM-regeringen stemte torsdag nej til et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter. Forslaget blev fremsat af Enhedslisten, der kalder PFAS for evighedskemikalier.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) er ikke interesseret i at indføre et dansk forbud mod PFAS i enkelte produkttyper. Sådan lød meldingen i Folketinget torsdag, hvor forslaget blev drøftet. Ministeren vil afvente en fælles EU-beslutning.

Ministeren kalder PFAS "grænseoverskridende", da PFAS også kommer til Danmark via regn, vind og hav.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er fint at gøre noget i Danmark, men vi er nødt til også at have fokus på EU, for meget af forureningen kommer fra vores nabolande i EU, sagde han under behandling af forslaget, skriver DR Nyheder.

Danmark og fire andre lande har indsendt et forslag til EU-forbud mod PFAS.

Sammen med Tyskland, Nederlandene, Norge og Sverige har Danmark indsendt et udkast til et EU-forbud mod PFAS-stoffer. Forslaget blev indsendt til EU's Kemikalieagentur i januar. Forslaget er nu i høring.

- Der skal handles nu i EU for at forebygge forureningen fra de skadelige PFAS-stoffer, der løbende dukker op nye steder rundt om i samfundet, sådan lød budskabet fra de fem EU-medlemslande.

På trods af miljøministerens klar afvisning om at lave et forbud nu og her har Enhedslisten ikke givet op. Partiet overvejer at stille forslag om forbud mod PFAS i enkelte produkter, siger Mai Villadsen (EL), skriver DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SVM-regeringen har tidligere i år meldt ud, at den vil udfase PFAS i brandslukningsskum på øvelsespladser i Danmark. Det nationale forbud vil gå forud for et kommende EU-forbud mod PFAS i brandslukningsskum.

Forbud mod PFAS i brandskum i øvelsesområder er første skridt. Næste nationale skridt er tekstilområdet.

10.000 PFAS-stoffer skal forbydes i EU

Se også:

10.000 PFAS-stoffer skal forbydes i EU