Lyt til artiklen:

Dansk Planteværn: Godkendte pesticider er ikke "evighedskemikalier"

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Pesticider udgør to procent af alle PFAS. Pesticider anvendt i europæisk landbrug bliver reguleret efter Pesticidforordningen (1107/09) og skal leve op til strenge sikkerhedsregler for at opnå godkendelse.

Det skriver interesseorganisationen Dansk Planteværn på deres hjemmeside 8. februar 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle pesticider undergår ifølge interesseorganisationen en grundig risikovurdering og i denne indgår en bedømmelse af deres miljømæssige persistens, bioakkumulation, mobilitet samt sikkerheden for mennesker og miljø.

Det bliver således undersøgt, hvor vedholdende pesticiderne er i miljøet, om de ophober sig og hvordan de flytter sig. Nogle godkendte pesticider har fluor som den del af deres kemiske struktur. Disse er også vurderet efter kravene i Pesticidforordningen.

Ekspert advarer: Landmænd sprøjter masser af PFAS på markerne

Se også:

Ekspert advarer: Landmænd sprøjter masser af PFAS på markerne

I Danmark bliver der stillet yderligere krav til beskyttelse af grundvandet i forbindelse med godkendelse af pesticider. For at opnå godkendelse i Danmark kan pesticider hverken være meget persistente eller såkaldte 'evighedskemikalier', skriver Dansk Planteværn.

Perfluorerede og polyfluorerede alkylstoffer (PFAS), der består af mere end 10.000 stoffer, er en gruppe af almindeligt anvendte kemikalier, der akkumuleres over tid, hvoraf nogle er miljøfarlige og sundhedsskadelige. Nogle PFAS bliver kaldt "evighedskemikalier", da de er karakteriseret ved at ophobe sig i miljøet.

Lovforslag om begrænset anvendelse

7. februar 2023 fremsatte Det Europæiske Kemikalieagentur et lovforslag, der forbyder anvendelsen af en lang række PFAS-stoffer i EU. Flere brancher er undtaget fra kravene, enten fordi der ikke findes alternativer eller fordi anvendelsen er reguleret andetsteds. Sidstnævnte gør sig gældende for pesticidindustrien grundet de strenge sikkerhedsregler i Pesticidforordningen. Lovforslaget blev indsendt af Danmark, Tyskland, Holland, Norge og Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forurening med PFAS-stoffer skal i høj grad tages alvorligt og et europæisk initiativ er en hensigtsmæssig måde at takle udfordringen på. Det fremsatte forslag bekræfter, at den grundige godkendelsesordning for pesticider under forordning 1107 giver den tilstrækkelige beskyttelse af miljø og sundhed, siger Tanja Andersen, der er direktør i Dansk Planteværn.