Lyt til artiklen:

Regeringen vil udfase PFAS i brandskum - senere følger forbud i tekstiler

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Abonnementsartikel

Fund af PFAS i fiskemel i økologisk dyrefoder og fund af det giftige stof i kystnære områder med græssende kvæg har presset regeringen til handling.

Miljøminister Magnus Heunicke vil udfase PFAS i brandslukningsskum på øvelsespladser i Danmark. Det nationale forbud vil gå forud for et kommende EU-forbud mod PFAS i brandslukningsskum, det fortalte han på et såkaldt doorstep-møde i dag foran Miljøministiet.

Forbud mod PFAS i brandskum i øvelsesområder er første skridt. Næste nationale skridt er tekstilområdet, fortalte ministeren.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi skal sætte ind mod PFAS, hvor det er muligt. Et af de steder, hvor Danmark kan rykke hurtigt, er mod PFAS i brandslukningsskum, der bruges på øvelsespladser, siger Magnus Heunicke.

rich-media-2
Miljøminister Magnus Heunicke holdte i dag doorstep-møde foran Miljøministiet. (Pressefoto: Miljøministeriet)

- Problemet med PFAS har vist sig at være virkelig komplekst. Det omfatter utroligt mange forskellige stoffer, der indgår i mange produkter og dukker op alle vegne. Derfor skal vi hurtigt sætte ind, hvor det er muligt og giver bedst mening. Nu går Danmark foran med et forbud mod brug af PFAS-holdigt brandslukningsskum på øvelsespladser, siger Magnus Heunicke.

Samtidig opfordrer Magnus Heunicke til, at øvelsespladserne frivilligt udfaser brugen af PFAS-holdigt brandslukningsskum allerede inden, bekendtgørelsen træder i kraft. Ministeren har derfor sendt et brev til kommuner, brandøvelsespladser og forhandlere af brandskum med opfordringen.

Indføres hurtigere end EU

- Ved at forbyde PFAS i brandslukningsskum på øvelsespladser fjerner vi en kilde til udledning af PFAS til miljøet. Arbejdet er dog langt fra gjort med dét. Herhjemme arbejder vi videre på en national PFAS-handlingsplan, som skal give os et overblik, så vi ved, hvor og hvordan vi bedst sætter ind herhjemme. Og i EU arbejdes der også på et forbud mod alle PFAS. Men det er en omfattende og kompleks opgave, som vil tage tid, siger Magnus Heunicke.

For nylig indsendte Danmark, Tyskland, Holland, Norge og Sverige et udkast til et generelt EU-forbud mod PFAS-stoffer til EU's Kemikalieagentur. Forbuddet skal forebygge forureningen fra PFAS-stoffer i vores samfund, miljø og natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senere i år vil regeringen præsentere en national PFAS-handlingsplan for at afværge, inddæmme og oprense PFAS-forureninger.

Afventer svar om PFAS i kvæg

Der er også fundet PFAS i græsset langs den jyske vestkyst og den sjællandske vestkyst. Nu afventer regeringen nye undersøgelser.

Græs på 60 kystnære engarealer indeholder PFAS der overstiger Fødevarestyrelsens indikatorværdi for foder, viser en undersøgelse, som NIRAS har lavet for Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen.

- Vi er klar til at handle, når vi har de korrekte resultater fra undersøgelserne fra kvæg, sagde ministeren på doorstep-mødet.

Danmark og fire andre lande ønsker EU-forbud mod PFAS

Se også:

Danmark og fire andre lande ønsker EU-forbud mod PFAS

Også fødevareminister Jacob Jensen (V) har fokus på stoffet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter fund af PFAS i økologiske æg har fødevareminister Jacob Jensen besluttet at igangsætte et bredere screeningsarbejde, hvor Fødevarestyrelsen skal undersøge flere fødevarer for muligt indhold af PFAS.

I første omgang har DTU Fødevareinstituttet undersøgt økologiske æg for rester af PFAS, men nu viser det sig også, at foderblandinger til økologiske smågrise indeholder typisk tre til fem procent fiskemel, der nu er under stærk mistanke for at indeholde PFAS.

Både de økologiske griseproducenter og foderbranchen er rystet over fundet af giftstoffet i fiskemelet.