Lyt til artiklen:

Massiv opbakning fra landmænd til nyt biogasanlæg: Kan bliver landets største

00:00
Hastighed: ???x
02:53

136 landmænd tilmeldte sig i løbet af marts som andelshavere og leverandører til 3KNT-Bioenergi AMBA, som er leverandørforeningen til det kommende biogasanlæg ved motorvejen nord for Lunderskov i Sydjylland. Det skriver Kolding Herreds Landbrugsforening i en pressemeddelelse.

Råvaregrundlaget for produktion af biogas fra det, der kan blive et af landets største biogasanlæg, er dermed lagt. Det sker kun godt et år efter, at en arbejdsgruppe på vegne af en større kreds af landmænd i Trekantområdet gik i gang med at undersøge mulighederne for et landmandsejet biogasanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fundamentet for sådan et projekt er leverandører og biomasse. Vi har knoklet for at få leverandørgrundlaget på plads, og jeg er stolt over, at opbakningen fra landmændene er så massiv. Der er tilmeldt 740.000 tons biomasse alene fra husdyrgødning. Hertil kommer yderligere biomasse fra afgrøder, halm med mere fra planteavlsleverandørerne, siger mælkeproducent Thomas Johansen, som er formand for leverandørforeningen.

Biogas Danmark: Landbruget skal ikke pålægges afgift på biogasgylle

Se også:

Biogas Danmark: Landbruget skal ikke pålægges afgift på biogasgylle

Samlet vil det nye anlæg kunne komme til at omsætte op imod en million tons biomasse, hvilket vil gøre det til et af landets største biogasanlæg.

Landmænd for bordenden

Leverandørandelsselskabet får som noget nyt i forhold til biogasverdenen 30 andelshavere, som alene driver plantebrug. Anlægget bliver foruden leverandørselskabet 3KNT-Bioenergi AMBA ejet af Linkogas AMBA og Danish Agro AMBA.

- En ikke uvæsentlig del af gaspotentialet til biogas findes i halm og afgrøder, og der er ikke mindst et stort potentiale i halm. Der skal være plads til alle landmænd hos os, og jeg vil gerne understrege vigtigheden af, at biogasanlægget bliver landmandsejet, og at der sidder landmænd for bordenden. Her gælder andelstanken én mand én stemme, siger Thomas Johansen.

Han bakkes op af sin næstformand i leverandørselskabet, svineproducent Niels Blem Sørensen, som også er bestyrelsesformand for det nye projektselskab bag biogasanlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De tre partnere bag biogasanlægget er alle andelsselskaber, og vi ser det som afgørende vigtigt, at det er andelshaverne og ikke den store kapital, som styrer. Landmanden skal involveres mest muligt, siger Niels Blem Sørensen.

Han påpeger vigtigheden af, at landbruget via biogasproduktion er part i den grønne omstilling.

- Biogas er et middel på vejen mod at reducere brugen af fossilt brændstof. Landbruget skal gribe chancen for her at kunne tage aktivt del i den grønne omstilling, og det skal være nu. Ellers er jeg bange for, at der ikke er en fremtid her i landet for et produktionslandbrug som mit, siger Niels Blem Sørensen.

Det er fortsat frem til den 1. september muligt at tilmelde sig det nye anlæg som andelshaver og leverandør.