Lyt til artiklen:

Nyt biogasanlæg på Sjælland skal køre på halm

00:00
Hastighed: ???x
01:44

Virksomhederne E.ON og Biofuel Technology Grenaa investerer en halv milliard kroner i et nyt biogasanlæg på en 20 hektar stor grund i Stignæs på Sydvestsjælland.

Forventningen er, at anlægget skal producere biogas, der svarer til op mod 30.000 husstandes gasforbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I modsætning til traditionelle biogasanlæg, der primært bruger gylle, skal det nye anlæg primært bruge halm. Allerede i fase et vil anlægget kunne omdanne cirka 150.000 tons briketteret halm per år til biogas.

- E.ON har sammen med partnere drevet biogasanlæg i Danmark siden 2013, og med anlægget i Stignæs tager vi en helt ny teknologi i spil, når vi producerer af restproduktet fra halm, siger Peter Jonsson, der er administrerende direktør i E.ON Danmark i en pressemeddelelse.

Planen er, at det nye anlæg kommer til at skabe mellem 50 og 70 nye arbejdspladser.

rich-media-3
Kort over området til det nye biogasanlæg på Stigsnæs. (Grafik: E.ON)

Klar om to år

Håbet er, at en del af den halm, som skal bruges på anlægget, kan leveres med skib i stedet for lastbil. Det nye anlæg vil nemlig komme til at ligge tæt på Stigsnæs Erhvervshavn.

- Netop det med at finde attraktive lokationer tæt på havnenære områder giver projektet den styrke og mulighed for - til trods for at området Sjælland/Lolland-Falster har et stort potentiale af overskudshalm - at source briketteret halm fra andre steder i Danmark og Europa, siger Derya Topcu, der er kommunikationschef i Biofuel Technology A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forventningen er, at den første af tre etaper kan stå klar inden for cirka to år, mens de sidste to etaper skal være færdigbygget inden for fem år.