Lyt til artiklen:

Udvalgte kommuner skal finde nye veje til et rent vandmiljø

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Fire kommuner er blevet udvalgt til at deltage i et projekt om lokalt funderede analyser. Her skal kystvandråd i de udvalgte kystvande skal afdække, om der er alternative veje til at opnå god økologisk tilstand i hav og fjorde, det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Kystvandrådene etableres i de udvalgte kommuner og består af erhvervs- og interesse organisationer med fokus på vandmiljøet. Kommunerne skal i samarbejde med kystvandrådene, der bistås af anerkendte eksperter, afklare hvilke udfordringer der er i deres pågældende kystvande. Desuden skal de, udarbejde alternative indsatsprogrammer for at opnå god tilstand i henhold til EU's Vandrammedirektiv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet udspringer af den politiske aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra oktober 2021, og skal forsøge at finde andre måder at opnår et godt vandmiljø.

Glæde i L&F

I Landbrug & Fødevarer vækker det glæde, at kommunerne Viborg Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune, Varde Kommune og Odense Kommune er blevet udvalgt som pilotprojekter.

- Vi har ventet med spænding på det her, de søgte tilbage i oktober, og så har ventetiden været lang på grund af valg, fortæller Marie Østergaard, der er seniorkonsulent i L&F.

Hun er overbevist om, at lokale analyser er en bedre vej at gå mod et rent vandmiljø.

- Med vandplanerne har man dels besluttet, at man kun ser på kvælstof. Det har også betydning, selvfølgelig har det det, men det er ikke det eneste der betyder noget. Og så er der problemer med modelgrundlaget og tilgangene. Men ser man på hver enkelt fjord og dens historie, hvad har der været af industri og så videre, så har hver enkelt sine problemer, siger Marie Østergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er netop hvad kystvandrådene skal: Se på lige præcis deres kystvand i den kontekst det er i, og så finde løsninger der virker præcis dér.

Drømmen er udbredelse

Et godt eksempel på en lokal problemstilling, som vandplanerne ikke ville kunne løse, er Haderslev, der desværre ikke er blevet udvalgt som pilotprojekt.

- I bunden af fjorden er der en kanal ind til Haderslev dam, som er rent slam. Så uanset hvad man gør af tiltag til fjorden, vil der stadig komme næring ud fra dammen, siger Marie Østergaard.

Hun peger på at der i Haderslev stadigvæk er et lokalt samarbejde med, om fjorden.

- Så det er også vores håb, at de steder, der ikke er udvalgt, fortsætter de opstartede samarbejder. Og så er det vores håb at de her fire områder kan vise at der er en anden tilgang, og at man kan få et godt vandmiljø på en anden mere effektiv måde, siger Seniorkonsulenten, og tilføjer, at drømmen for L&F er at projektet udbredes til hele landet.