Lyt til artiklen:

Afgasset gylle - "lort eller lagkage"

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Mens der er aktivitet og travlhed blandt udstillere og besøgende på de mange stande i MCH Herning Messecenters haller, bliver der sideløbende holdt en serie af oplæg om biogas, biomasse og afgasset gylle på scene i den fjerneste ende af K-hallen på Agromek 2022.

Onsdagens program tog fat i eksempler på finansiering af biogasanlæg, oprettelse af leverandørforening til levering af biomasse til biogasanlæg. Desuden blev selve gødningsværdien af den afgassede gylle behandlet i dybden, såvel for det konventionelle markbrug som det økologiske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Torkild Birkmose, der er landskonsulent for gødskning ved Seges Innovation, holdt oplæg og trak en historisk linje fra slut-80'erne frem til i dag i forhold til kvalitet af afgasset gylle og de anbefalinger, han og kollegerne selv kom med for mere end 30 år siden.

- I mange år var der en ret entydig anbefaling af afgasset gylle som en god gødning, sagde landskonsulenten.

Han viste en artikel, han skrev tilbage i 1987, hvor konklusionen lød "afgasset gylle er et fortrinligt gødningsprodukt, som har mange fordele i forhold til ubehandlet svine- og kvæggylle".

Høj ammoniakfordampning

Dengang og frem til begyndelsen af 2000'erne var det positivt, at der var en lav tørstofprocent i den afgassede gylle, og at den afgassede gylle havde en høj ammoniumandel og dermed også en bedre kvælstofudnyttelse.

En tur i tidsmaskinen til nutiden afslører, at tørstofprocenten er røget i vejret. Det er godt for biogasproduktionen, men et problem for ammoniakfordampningen, der for afgasset gylle med høj tørstofprocent skyder i vejret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Modelberegninger fra Aarhus Universitet viser tydeligt, hvor stor effekt tørstofprocenten har på fordampningen, og ved en tørstofprocent på otte, fordamper næsten halvdelen af den plantetilgængelige ammonium, sagde Torkild Birkmose.

Dermed er afgasset gylle ikke, hvad den var engang.

Biomassen ændrer sig, og det bevirker, at potentialet for kvælstofudnyttelse falder. Der er større forskel mellem anlæg end tidligere og kvælstofudnyttelse er en mindre motivationsfaktor end tidligere.

- Den ændrede sammensætning af den afgassede biomasse og den store variation fra anlæg til anlæg gør det nødvendigt at lave en grundigere gødningsplanlægning, og det kan være en god idé at have en dialog med landmanden, om den afgassede biomasse han modtager. Lever den op til forventningerne og det lovede? Hvis ikke, skal han måske hjælpes i dialogen med biogasanlægget, og måske bør leverandørforeningen tage emnet op, sagde konsulenten.