Lyt til artiklen:

EU-bombe: 70 procentsmålet er ikke nødvendigvis nok

00:00
Hastighed: ???x
02:25

Selvom Danmark har et af verdens mest ambitiøse klimamål står vi nu til at få problemer med at overholde klimakravene fra EU. Det står klart, efter at Europa-Parlamentet og EU-landene er blevet enige om en aftale med skærpede reduktionskrav til medlemslandene. Det skriver Altinget med udgangspunkt i en ny analyse fra den borgerligt-liberale tænketank, Cepos.

Danmark har hidtil skullet levere en reduktion på 39 procents i de sektorer, der ikke er reguleret af kvoter. Det vil sige især landbrug, boliger og transport. Med aftalen bliver det krav nu hævet til 50 procent.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Klimarådet vurderer overfor Altinget, at det i praksis betyder, at Danmark skal finde reduktionerne tidligere end der er lagt op til.

- Forklaringen på den paradoksale situation er, at politikerne i høj grad har begrænset udledningerne i den såkaldte kvote-sektor, som omfatter industri og energiproduktion med videre, mens EU's krav handler om ikke-kvotesektoren, transport, landbrug og varme, siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos i analysen.

Cepos: lille effekt

I en pressemeddelelse skriver Cepos, at beslutningen vil have den konsekvens, at 70 procent-målet får meget lille effekt på de globale udledninger og dermed klimaet. Inden for kvotesektoren er der nemlig stor lækage, fordi de CO2-kvoter, Danmark ikke bruger, bliver solgt til andre EU-lande.

Hvis dansk enegang skulle have haft effekt, skulle Danmark have "overopfyldt" EU-kravet i ikke-kvotesektoren. I stedet får vi nu problemer med overhovedet at opfylde EU-kravet ifølge tænketanken.

- Danmark fik 70 procent målet uden forudgående konsekvensanalyse eller gennemarbejdet beslutningsgrundlag. Nu viser det sig, at det er et tomt slag i luften i forhold til klimaet, selv om det er meget dyrt samfundsøkonomisk. Det er vigtigt, at klimapolitik ikke bliver lavet på den måde for fremtiden, siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danmark bør udnytte de kvoteannulleringer, som EU-aftalen giver os ret til. Det vil udover at være nødvendigt for at opfylde EU-kravet faktisk også have reel effekt på de europæiske udledninger og dermed klimaet, konkluderer Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos.