Lyt til artiklen:

NDI Group og Seges sætter gang i nyt forsøg

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Abonnementsartikel

Forskningssamarbejdet mellem NDI Group og Seges fortsætter med et nyt, netop igangsat forsøg, hvor gevinsterne ved at køre med forskellige hjulmonteringer under såningsarbejdet bliver undersøgt.

Sidste år igangsatte NDI-koncernen et forskningssamarbejde med Seges, hvor gevinsterne ved at køre med en komplet VF-dækmontering på en gyllevogn og traktor under gødningsarbejdet blev undersøgt. På baggrund af det vellykkede samarbejde og forsøg, der viste, at VF-dæk kan sikre en merindtjening på 240 kroner per hektar for majsproducenter, har man i slutningen af april 2022 igangsat et nyt forsøg.

Det skriver parterne bag forsøget i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har taget næste skridt i vores forskningssamarbejde med Seges og startet et nyt forsøg, hvor vi undersøger, hvor stor en effekt kombinationen af VF-dæk og en specialhjulsmontering brugt under såningsarbejdet har på majsudbyttet samt afgrødekvaliteten. Vi sammenligner en løsning med dobbelthjul, hvor brede dæk kører ovenpå fire af de rækker, hvor der sås, med en løsning med smalle hjul og VF-dæk fra Alliance, hvor hjulene kører imellem rækkerne og VF-dækkene med reduceret dæktryk, fortæller salgschef hos NDI-koncernens landbrugsafdeling, Jakob Nannberg Scheel.

- Formålet med dækforsøget, som finder sted hos Agerbæk Maskinstation, er ifølge Jakob Nannberg Scheel at give ny, videnskabelig funderet viden om hjulmonteringers effekt på majsafgrøders udbytte og kvalitet, så man hos NDI Group kan tilbyde landbrugskunderne en endnu bedre rådgivning:

- For os handler det om at sikre, at vi kan tilbyde den bedst tænkelige rådgivning af vores landbrugskunder. Her er Seges som en brobygger mellem det praktiske landbrug og forskningen den perfekte samarbejdspartner, fordi de er eksperter inden for landbrugsforskning og sikrer, at dækforsøget følger videnskabelige standarder. Det giver os den helt rigtige videnskabelige ballast at bygge vores rådgivning til kunderne på, siger han.

Første af sin slags

Ifølge Henning Sjørslev Lyngvig, der er landbrugskonsulent i Markteknik hos Seges, følger forsøget en metode, der mage til den, som man brugte i sidste års dækforsøg.

- Metoden er den samme som sidst. Vi kører med de to forskellige hjulmonteringer i fire rækker hver for hjulmontering, mens majsen bliver sået. Vi følger i løbet af året op og ser på majsens vækst og kvalitet. Efter høsten til efteråret vil vi analysere data og sammenligne majsen og vil på baggrund af dette kunne konkludere, hvor stor en betydning, hjulmonteringen har på udbyttet og kvaliteten af afgrøderne hos majsproducenter, siger han og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et forsøg i Tyskland har allerede vist, at kørsel med en hjulmontering, hvor dækkene kører mellem rækkerne giver et merudbytte, men det er første gang, at der bliver udført et forsøg af denne type på dansk jord. Vi glæder os meget til at se, hvad forsøget vil vise, og hvordan resultaterne kan give værdifuld og praktisk anvendelig viden til landmændene.

Udover Henning Sjørslev Lyngvig medvirkede Martin Mikkelsen, der er landskonsulent i grovfoder hos Seges, til forsøget, som forventes afsluttet i slutningen af 2022.