Lyt til artiklen:

Halm kan erstatte naturgas på en række naturgasværker

00:00
Hastighed: ???x
03:17

Den tragiske situation i Ukraine har medført et hidtil uset behov for, at vi reducerer vores afhængighed af russisk gas, så vi dermed undgår at medfinansiere den russiske krig og skabe en længerevarende afhængighed af Rusland, skriver Danske Halmleverandører i en pressemeddelelse.

Danske Halmleverandører vil gerne gøre opmærksom på, at Danmark har gode muligheder for omstilling af gasfyrede fjernvarmeanlæg til halm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi foreslår at der ses på omstilling af en række gasfyrede fjernvarmeværker til en kombination af solvarme/varme-pumper og halmfyret biomassekedel. Det kan enkelt og hurtigt sikre en reduktion i anvendelse af naturgas ved omstilling til grønt, lokalt og klimavenligt alternativ, skriver halmleverandørerne.

På de eksisterende gasværker, er der allerede et fjernvarmenet at koble de nye grønne varmekilder på, så omstillingen vil være forholdsvis enkel og ligetil.

Halmfyrede anlæg

Der er ligeledes store muligheder for etablering af nye fjernvarmeanlæg i byer uden fjernvarme i dag. Her er det en større opgave at sikre omstillingen fra opvarmning af danske hjem med olie- eller naturgasfyr til fjernvarme.

- Men også her er ønsker vi, at der sikres vurdering af mulighederne for etablering af halmfyrede anlæg. Det er vores erfaring fra de seneste år, at halm er blevet valgt fra ved varmeværkers vurderinger af hvilket brændsel der ønskes anvendt, skriver halmleverandørerne.

Særligt i de mindre landsbyer er der mulighed for etablering af billige anlæg, da de ofte kan placeres på landbrug i udkanten af byen. Her kan etableres en halmanlæg, der kan levere varme til byen fra ejendommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her vil kunne etableres samarbejde med nærliggende fjernvarmeselskab, hvorfra afregning og anden løbende kontakt med varmekunderne kan foregå. Det kan sikre en effektiv administration og give mulighed for sikker drift, ved samarbejde mellem fjernvarmeselskab og landmanden, der har halmanlægget stående. Der er erfaring for at halmværker levere billig og sikker varme til forbrugerne, mener halmleverandørerne.

- I Danske Halmleverandører har vi medlemmer som gerne deltager i sådanne, samarbejder med lokale forbru-gere og fjernvarmeselskaber, siger formand Erik Engholm Poulsen.

- Med mere end 2 millioner tons halm som årligt pløjes ned, er der store muligheder for at sikre brændslet. Anlæg som etableres i dag er også ofte med mulighed for anvendelse af mere end en type biomassebrændsel, fortsætter Erik Poulsen.

100 halmfyrede varmeværker

I Danmark har vi anlægsproducenter af fjernvarmeanlæg med halm. Anlæg der kan opstilles og give driftssikre og effektive anlæg med lave emissioner. Der er i dag cirka 100 halmfyrede fjernvarmeværker i Danmark. Der er i dag årligt ca. 2,5 millioner tons halm, som ikke nyttiggøres i dag, men som pløjes ned.

- Med Regeringens udspil den 19. april 2022 "Danmark kan mere II", med fokus på udfasning af russisk naturgas og samtidig fremme Danmarks mulighed for at bidrage til Europas grønne omstilling, er der god mulighed i at vise halmbaserede fjernvarmeværker frem. Det er anlægstyper som ikke anvendes meget i andre europæiske land og dermed kan eksporten af anlæggene øges, siger formanden.