Lyt til artiklen:

Opdateret: L&F: Forsyningen af danske æg er truet

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Artiklen er opdateret, efter Landbrug og Fødevarer har trukket pressemeddelelsen tilbage.

Stigende omkostninger til foder og energi presser de danske ægproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

I forvejen er indtjeningsmarginalerne små, og de øgede omkostninger betyder, at økonomien ikke kan hænge sammen.

Det siger Jens Skovgård Jensen, formand for ægsektionen i Landbrug & Fødevarer.

- Det er en alvorlig situation for producenterne. Det er udefra kommende faktorer, der øger vores omkostninger, og vi har desværre ingen knapper at skrue på for at reducere dem, siger Jens Skovgaard Jensen.

Han håber, at detailhandel og forbrugere vil belønne den meget høje danske ægkvalitet, og dermed sikre, at Danmark fortsat kan være stort set selvforsynende med æg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en produktion, som byder på stor merværdi, og som vi roligt kan sige er blandt verdens bedste, når det handler om fødevaresikkerhed, bæredygtig og velfærd. Danske æg er fri for salmonella og der bruges ingen antibiotika. Det er præcis de parametre, som mange forbrugere efterspørger, siger Jens Skovgaard Jensen.

Han er overbevist om, at forbrugerne vil forstå og acceptere en prisstigning, som har udgangspunkt i at fastholde den danske produktion. En reduceret ægproduktion vil true Danmarks høje selvforsyningsgrad på konsumæg, som i dag er tæt på 100 %.

- Nutidens bevidste forbrugere forventer, at de fødevarer, som de spiser, er sunde, økonomisk overkommelige og produceret på en ansvarlig og bæredygtig måde. Det lever vi i den grad op til og jeg håber, at der hele vejen igennem kæden er en forståelse af, at det er væsentligt at fastholde den danske produktion af æg med de mange kvaliteter, som vi leverer, siger Jens Skovgaard Jensen.

Landbrug & Fødevarer har trukket meddelelsen tilbage, da den ifølge organisationen kunne tolkes som, "at en samlet æg-branche ønsker at fastsætte højere priser på æg".

- Mit budskab kunne tolkes i retning af, at jeg ønskede en ulovlig prisdannelse på æg. Det ville være et klart brud på konkurrencereglerne, og det ønsker jeg selvsagt ikke. Jeg skal være den første til at beklage, at jeg ikke har fået formuleret mig på en korrekt måde.