Lyt til artiklen:

L&F: Vi er bekymrede for, hvor forhandlingerne bevæger sig hen

00:00
Hastighed: ???x
02:24

Søndag begynder forhandlingerne om en ny landbrugspakke.

Men allerede inden forhandlingerne er i gang, udtrykker Landbrug og Fødevarer bekymring for retningen af forhandlingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi er bekymrede for, hvor forhandlingerne er på vej hen og vil gerne minde om, at en bred og fornuftig aftale er helt afgørende for den grønne omstilling, vores erhverv og tusinder af arbejdspladser vest for Valby Bakke, skriver formand for L&F, Søren Søndergaard, i en mail.

-Regeringens seneste oplæg til aftale ser ikke ud til at leve op til regeringens egne syv principper, som de lagde på bordet ved forhandlingernes begyndelse. Regeringen tager for eksempel stadig danske landmænds landbrugsstøtte og bruger den til at udtage jord i erhvervet. På den måde udhuler man konkurrenceevnen og skader hele vores eksportstyrke i landbruget. Samfundet bør - som i de andre klimaaftaler - levere grønne engangsinvesteringer til omstillingen. Så kan erhvervet investere landbrugsstøtten i ny teknologi og mere klimaeffektiv produktion på marker og i stalde, skriver han.

Landbrug og Fødevarer mener derimod, at man skal gå en helt anden vej, end der er lagt op til.

- Regeringen vil nå grønne mål og særligt kvælstofreduktioner med markante restriktioner på landbruget. Vi skal en anden vej med flere kollektive virkemidler som eksempelvis miljømuslinger og vådområder frem for den individuelle regulering og massive efterafgrødekrav, som underminerer det gode landmandskab, skader vores afgrøder og dermed også grundlaget for arbejdspladser på eksempelvis slagterier og mejerier, skriver han.

Bindende klimamål

Venstre og Konservative sendte lørdag et brev til finansminister Nicolai Wammen(S), hvor de meddelte, at de var klar til bindende klimamål, hvis landbruget samtidig fik flere penge til at finansiere den grønne omstilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brevet er noget, Søren Søndergaard ser positivt på.

- Venstre og Konservatives brev til finansministeren er et konstruktivt indspil, som rækker hånden frem mod resten af partierne, og det er helt afgørende, at alle parter kæmper for at blive ved forhandlingsbordet i den hektiske slutfase. Kun en bred og fair aftale kan sikre udvikling i dansk landbrug og muligheden for at eksportere grønne løsninger. En smal aftale uden den nødvendige finansiering vil ikke eksportere meget andet end arbejdspladser og udledninger af klimagasser.