Lyt til artiklen:

Debat: Få gang i forhandlingerne om at sikre en grøn fremtid for landbruget

00:00
Hastighed: ???x
02:09

Mens man sidder på mejetærskeren, presseren eller kornvognen for at få høsten i hus - trods pres fra vejrguderne - er der tid til at tænke over, hvad fremtiden mon bringer på den politiske bane.

Det ser nemlig fuldstændigt lige så ustadigt ud, som vejret gjorde for et par uger siden. EU-reformens danske version og regeringens grønne omstilling ligner lige nu mest en tåge af mere bureaukrati og forringet økonomi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den socialdemokratiske regering har gentagne gange konstateret, at landbrugserhvervet er vigtigt, og vi skal udvikle os med den grønne omstilling. Det gør vi gerne, hvis der er faglig fornuft i det, og vi kan få øje på mulighederne.

Helt aktuelt ser det ud til at være gået over i mudderkastning om erhvervets fremtid, mens vi knokler derude. I pressen har man kunnet læse, at Enhedslisten og Venstre vil have Rasmus Prehn skiftet ud som forhandler. Der er ingen dispensation for datoen for etablering af efterafgrøder, selv om vejret forsinkede høsten to-tre uger. Og så truer træk kvælstofkvoten. SF sætter store reklamer op på banegårdene, hvor det postuleres, at det er landbruget, der forurener drikkevandet, selv om det i virkeligheden er samfundets gamle lossepladser og andre punktforureningskilder, der truer drikkevandet o.s.v.

Sådan nogle meldinger opleves som "irriterende ustadigt politisk vejr", som reelt står i vejen for, at man kan komme i gang med at udvikle bedriften mod den grønnere fremtid.

Agurketiden er ovre. Jeg vil derfor opfordre regeringen og landbrugsforhandlere fra partierne til at møde ind efter ferien med opklaring og faglighed i forhandlingerne og til at udvise lederskab og statsmandskab, så der kan skabes resultater, der bærer fremad.

Det er med politikere som med vejrguder. Hvis vejrguderne giver os godt vejr. Så ved vi, at vi skal høste. Hvis politikerne skaber gode og fagligt funderede rammebetingelser, så ved vi, hvordan vi skal producere og udvikle bedriften til fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så kære politikere. Træk i arbejdstøjet - og stå sammen om at skabe rammerne for en bæredygtig grøn fremtid landbruget!