Lyt til artiklen:

S vil ikke lægge stemmer til forbud mod minkproduktion

00:00
Hastighed: ???x
03:18

Abonnementsartikel

Socialdemokratiet vil ikke lægge stemmer til SFs forslag om et forbud mod minkavl i Danmark. Tværtimod mener partier, at der bliver drevet hetz mod branchen, der bør anerkendes for et stort bidrag til statskassen via eksport af skind.

Medlem af Miljø- og Fødevareudvalget, Bjarne Laustsen, for Socialdemokratiet er stærkt imod SFs forslag om at følge nogle af de øvrige EU-lande og forbyde minkavl.

- Socialdemokratiet kommer ikke til at lægge stemmer til SFs forslag om et forbud mod minkavl i Danmark i min tid som socialdemokrat. I Danmark har vi en lang række dygtige producenter af alt mellem himmel og jord. Det er det, vi kalder produktionsdanmark. Jeg er oprigtigt stolt af, at vi har så mange initiativrige og dygtige producenter - herunder også minkavlere, siger Bjarne Lautsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bjarne Lautsen fremhæver, at minkproduktionen er forbrugerbåret, så længe der er forbrugere, der vil købe minkprodukter og avler, der vil producere skind, så ser han ingen grund til at afvikle branchen.

- Sagen er den, at man kun producerer det, som kan afsættes herhjemme eller ude på verdensmarkedet. Vores produktion er brugerdrevet - man producerer de varer, som kunderne vil købe, siger han.

Forbud mod ræve

Dette er dog ikke første gang, at Folketingets partier har forsøgt at udfase pelsdyrproduktion i Danmark. Sidst det skete var et forbud mod hold af ræve I Danmark.

- Her undlod Socialdemokratiet som det eneste parti at stemme for et forbud, fordi jeg godt var klar over, at det næste ville være, at man ville komme og kræve et forbud mod minkavl, siger Bjarne Laustsen.

Han kalder det usmageligt, at SF og Enhedslisten kræver et forbud og driver hetz mod en helt erhverv, som i forvejen er hårdt ramt af konsekvenserne af covid-19.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mit synspunkt er tværtimod, at vi skal hjælpe en branche, der er i knæ, fordi den ligesom en lang række andre danske eksportbrancher er kommet i klemme på grund af coronaen. Jeg føler med de avlere og deres familie, som bliver angrebet, fordi mennesker har smittet mink. Det er ikke minkene, der har smittet menneskene. Derfor vil det også være forkert, at støtte et forbud mod minkavl i Danmark, siger folketingspolitikeren.

Dyrevelfærd

SF bære deres sit forbud mod minkavl frem med bekymring for den aktuelle smitte med covid-19 i minkbesætninger, hvor 33 minkbesætninger i øjeblikket er smittet. Carl Valentin (SF) har indkaldt fødevareminister Mogens Jensen i samråd om afviklingen af minkfarme i Danmark.

SF er også bekymret for dyrevelfærden i branchen og ønsker at Danmark følger nogle af de øvrige EU-lande og forbyder minkproduktion.

Men Bjarne Laustsen ser ingen problemer i den retning, han mener de danske avlere lever op til kravene.

- Hvis man tror dyrevelfærden bliver bedre, hvis den flytter til udlandet, ja så er man naiv. Det er rigtigt, at vi skal sørge for, er at vi har en ordentlig dyrevelfærd, og at vores produktioner er miljørigtige og bæredygtige. Jeg er helt med på, at der for eksempel findes folk, der kun vil spise økologiske produkter - ja, selv Veganerpartier er nu opstillingsberettigede. Det har jeg stor respekt for. At folk træffer et valg om, hvad de vil spise og forbruge. Men uanset hvilken produktionsform man vælger til fremskafning fødevarer og beklædning, er der miljø- og klimamæssige omkostninger. Jeg har stor tillid til at forbrugerne selv er i stand til at træffe det valg, siger han.