Med Safrinha-høsten undervejs er den brasilianske majseksport på vej op i gear. Med forventninger om en stabil produktion sammenholdt med de foregående år, vil eksporten forblive høj, skriver Jyske Markets.

Fundamentalt er majsmarkedet overforsynet og ethanol-markedet ligger underdrejet. Ethanol-marginerne er i bedring løftet af en højere råolie der nu handler over 40 $/tønden. Det kan få efterspørgslen på majs til at vende lidt tilbage. Understøttet af olien er den brasilianske real er styrket 18 procednt mod dollaren den seneste måned, og det har løftet Chicago Majs 10% op fra bunden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Covid-19

Imidlertid er Covid-19 langt fra under kontrol i Brasilien og Sydamerika. En forværring af situationen vil sætte den brasilianske real under fornyet pres, netop som nye varer er på vej ud på markedet. Det vil løfte den brasilianske konkurrenceevne, hvilket omvendt vil være et hårdt slag for den amerikanske majseksport. En af de få ting der taler for en kortvarig optur i majsen er, at de spekulative fonde ligger med 282.000 nettosolgte kontrakter i den amerikanske majs. Det er noget nær et rekordniveau kun overgået af sidste år. Et stemningsskift vil føre til massiv short-covering, tilbage køb af solgte kontrakter, og løfte priserne højere.

Majshøst

Men med et Sydamerikansk høstpres, hvor den argentinske majshøst er halvt overstået og den brasilianske på vej til at begynde, er det svært at se, hvad der er 'triggeren'. Men som bekendt er den eneste kur mod lave priser.
Med en 2020 sojahøst der er stort set overstået, bragte Conab heller ikke nogen signifikante ændringer for de brasilianske sojaestimater, der blev fastholdt uændret på 120,4 millioner tons. Det mest spændende ved det estimat er, at det stadig er fire millioner tons lavere end USDA's maj estimat.

Sojabønner

Hvis USDA tilpasser sig Conab's estimat vil det have negativ indflydelse på den globale slutlagre, hvilket kan løfte sojabønnerne højere, hvis USDA følger trop i morgen. Selvom Conab's estimater ikke vil være en ny rekordproduktion, så har eksporten hidtil været rekordhøj, hjulpet af Kinas øgede køb af brasilianske bønner. Det løfter de brasilianske præmier, der nu handler 0,45-0,50 USD/bushel over noteringer ud af den amerikanske Golf. Forhold der bør holde en hånd under de amerikanske sojanoteringer på ny høst for nuværende.

Hvede

Australske Abares har her til morgen justeret forventningerne til landets hvedeproduktion for kommende høst. Hvedeproduktionen sættes til 26,7 millioner tons, markant op fra sidste måneds 21,3 millioner tons. Opjusteringen skyldes øgede arealer, begunstiget af favorabelt vejr. Vi skal dog have in mente at sæsonen på den sydlige halvkugle først lige er skudt i gang, og høsten endnu er et halvt års tid væk, så meget kan nå at ske. Egypten vil i dag på ny søge import af hvede. Ukrainsk hvede vil sandsynligvis være mest konkurrencedygtig, mens russisk hvede vil have tabt terræn på stigende priser den seneste uge på en strammere forsyningsbalance. Fransk hvede vil sandsynligvis også få det svært med en styrket euro.

I rapsmarkedet venter vi en rolig åbning, efter Malaysia har rapporteret ændringerne i forsyningsbalance for palmeolien i maj, der var uden overraskelser.