Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Det var et rødt skær, der pyntede de globale afgrødemarkeder i fredagens handel, hvor stort set alle de toneangivende afgrøder sluttede ugen af i negativt territorie. Blandt de hårdest ramte var palmeolien, som ovenpå en dag, hvor pilen pegede nedad stort set fra start til slut, måtte lukke med et fald på godt to procent. Faldet i palmeolien skyldes stadigvæk frygten for, at corona-virus vil sprede sig yderligere og dermed ultimativt få negativ indvirkning på den kinesiske fødevareefterspørgsel. Terminskurven er faldende, og palmeolie til levering i slutningen af 2020 og frem, kan nu købes med en rabat på den rigtige side af 10%. Den faldende kurve er et tegn på, at forsyningsbalancen i den korte ende af markedet for nuværende er ganske stram, og sælgerne derfor kræver mere for deres varer. Priserne på de korte terminer presses op, mens forventningen om nye varer i markedet, når vi rammer april måned, og den sæsonmæssige lavvækstperiode er overstået, er med til at presse prisen på terminerne ned. Den negative stemning i palmeolien bredte sig også til sojabønnernes ditto, nemlig sojaolien, som faldt med knap 1,5%. Priserne på palmeolien og sojaolie er begge faldet i omegnen af 10%, efter de toppede i slutningen af januar. Den negative udvikling fortsætter her til morgen, hvor alt fra hvede, til sojabønner og majs handler ned i den indledende handel i Chicago.

Den dødelige corona-virus sætter ikke bare sine spor i de globale afgrødemarkeder, men også energimarkederne mærker til de negative vibrationer. Brent olien faldt yderligere 2% i fredagens handel, og handler nu i niveauer, som vi sidst har set i starten af december 2019. Rent teknisk er niveauet omkring $60 pr. tønde ret interessant, da et brud her igennem vil kunne sætte fart på et yderligere panikudsalg. Her til morgen falder brent olien med godt 2,5% yderligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Priserne på Argentinske varer, hvad end vi snakker majs, hvede eller sojaskrå fortsætter stigningerne på grund af frygten for en stram forsyning. Den Amerikanske majs er det billigste foderstof på verdensplan, og det vil alt andet lige betyde, at de globale aktører begynder at kigge mod amerikanske oprindelser.