Abonnementsartikel

Fødevareminister Mogens Jensen har nedsat et ekspertudvalg med et bredt udvalg af Folketingets partier, der skal se på muligheder for bedre økonomi i landbruget og se på muligheder for at sikre generationsskifte.

Fødevareminister Mogens Jensen har nu siddet på posten i fire måneder, han har i løbet af disse måneder været i praktik hos både en økologisk bedrift og hos en konventionel bedrift for med selvsyn at se og høre om erhvervets virkelighed og vilkår med blandt andet økonomi, miljøkrav og generationsskifte.

- Jeg er imponeret over jeres arbejdsomhed, flid og faglighed. Men jeg er godt opmærksom på, at nogle står i svære økonomiske situationer, sagde Fødevareminister Mogens Jensen på delegeret møde i L&F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren har netop nedsat et nyt ekspertudvalg, der skal se på erhvervets økonomiske rammer og udfordringer. Udvalget skal også se på udfordringerne med generationsskifte. Tidligere bankdirektør, Bent Naur, er udpeget som formand for udvalget.

Ekspertudvalget består af repræsentanter fra Seges, LandboUngdom, NNF, Nationalbanken, Finans Danmark, Institut for Fødevare og ressourceøkonomi og Det Miljøøkonomiske Råd. Første møde er berammet til starten af december. Det forventes at udvalget kommer med sine anbefalinger i løbet af sommeren 2020.

I øjeblikket er partierne bag aftalepapiret i fuld gang med at udarbejde en ny klimalov.

- Vi er interesseret i brede løsninger, og vi forventer, at vi snart er klar til at melde ud, hvad klimaloven kommer til at indeholde, sagde ministeren.

Mogens Jensen (S) forsøgte at tale lidt positivitet ind i de fremmødte delegerede og gæster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror på, at dansk landbrug har en stærk fremtid, selvom vi står over for udfordringer med handelskrig mellem USA og Kina, faldende fødevarerpriser, et Brexit, som vi ikke kender udfaldet af og en kommende EU-landbrugspolitik, hvor nogle kræfter arbejder for at mindre bedrifter skal have større tilskud end større bedrifter, sagde Mogens Jensen.

Bronzestatue på Axeltorv

Martin Merrild revsede i sin beretning Landbrugsstyrelsen for unødig bureaukrati og kom med en appel til både styrelsen og ministerne:

- Tag ansvar i stedet for at skubbe bureaukratiet foran jer. Derfor en appel til vores fødevareminister: Gør op med bureaukratiet. Løs IT-problemerne. Gør op med overfortolkningerne af EU-reglerne. Gør op med bureaukraterne i EU, der tvinger til endnu mere bureaukrati, sagde Martin Merrild.

- Hvis du gør noget ved bureaukratiet, så lover jeg til gengæld, at vi rejser en bronzestatue af dig på Axeltorv. Jeg ved godt, at der så skal bruges meget, meget bronze, men det finder vi ud af, sagde formanden for L&F og fik stor applaus fra salen.

Mogens Jensen anerkendte kritikken fra Martin Merrild og lovede at tage kritikken med sig til Landbrugsstyrelsen og få rettet op på den urimelige kontrol, bureaukrati og IT-problemer.