Abonnementsartikel

Et godt økonomisk overblik kan have stor betydning for både hverdagen og for den pensionisttilværelse, der venter en stor del af landmændene inden for kort tid.

Agrovi tilbyder nu en seminarrække, der guider dig sikkert igennem de økonomiske faldgruber.

- I løbet af november tilbyder vi en række seminarer, hvor vi tilbyder landmændene et serviceeftersyn på deres økonomiske balance. Vi lever i nogle årtier nu, hvor man ikke længere kan regne med at kunne leve af sin balance eller tjene penge alene på konjunkturstigninger på jord. Nu er der i langt højere grad fokus på resultat og likviditet frem for, hvor stor friværdi, man har at låne op i, siger Niels Peter Ravnsborg, administrerende direktør i Agrovi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med en recession der så småt banker på døren, er det vigtigt at have fokus på sin balance. Det bliver afgørende at kunne styre sin likviditet. Hos Agrovi oplever man jævnligt, hvordan en uhensigtsmæssig belåning i ens virksomhed kan koster dyrt på likviditeten, så det kan blive sværere at styre sikkert gennem en recession. Derfor ønsker man at klæde kunderne bedst muligt på til fremtiden, der kommer, så de får det økonomiske overblik, der er behov for.

- I en recession vil det være sværere at skaffe ny ekstra fremmedlikviditet, så vi anbefaler altid, at man stiller skarpt på sin finansiering i god tid og optimerer den, inden det er for sent. Samtidigt er det relevant at se på, hvor man bedst og mest sikkert placerer sine frie likvide midler. Er det for eksempel hensigtsmæssigt at have dem stående i foderstoffer? Det er bare nogle af de emner, vi kommer til at gennemgå i seminarrækken, siger Elisabeth Skadhauge, økonomikonsulent i Agrovi og ansvarlig for efterårets seminarrække.

Pensionen rykker tæt på

Mange landmænd er på vej ud af erhvervet inden for de næste par år, og det kan virke uoverskueligt at gennemskue mulighederne for at optimere sin seniortilværelse rent økonomisk. På det sidste seminar i rækker tager Agrovi derfor fat på, hvordan man bedst kommer igennem junglen af love, regler og forsikringer i forhold til pensionen.

- Mange landmænd bekymrer sig over, hvordan deres økonomiske situation bliver, når de stopper. Vi kigger derfor på, hvilke regler der gælder for ophørspensionen, og hvordan man er forsikret gennem landmandspension. Vi stiller skarpt på, hvordan du som landmand får de bedste pensionsbetingelser, fortæller Elisabeth Skadhauge.

Mange landmænd har tjent fornuftigt i år, og for nogle vil det rigtige være, at lave ekstraordinære afdrag på gæld, for andre vil den bedste løsning være, at investere eller spare op til pension.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan også være relevant for flere at få lavet en foreløbig skatteopgørelse på deres 11 måneders bogføring i år med henblik på at anvende 30 procent ordninger og eventuelt lave frivillig indbetaling af restskat. Der er flere muligheder, og vi kommer rundt om dem alle på vores tre seminarer. Vi har lagt kræfter i at skaffe de bedste indlægsholdere og at vi møder landmændene i nogle afslappede rammer, hvor der er lejlighed til at spørge løs mellem indlæggene og under middagen, siger Niels Peter Ravnsborg.