Abonnementsartikel

Chefredaktør Rasmus Dalsgaard sætter fokus på Radikale Venstres forslag om udtagning af dansk landbrugsjord.

Det er trist, at et parti, der tidligere havde rødderne solidt plantet i en del af landbruget - husmændene - nu har bevæget sig så langt væk fra rødderne, at partiet i fuldt alvor foreslår udtagning af en tredjedel af den danske landbrugsjord.

Forslaget sælges som en frivillig vej til at udtage lavbundsjorde af landbrugsdrift, men helt så enkelt er det ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det første har Danmark slet ikke så store arealer med lavbundsjorde, at den slags arealer kan opfylde den radikale ambition.

For det andet vil udtagning i det omfang, som foreslås af Radikale Venstre, give et stort minus på CO2-regnskabet, fordi veldrevet landbrugsjord optager og lagrer langt mere CO2 end naturarealer.

For det tredje er forslaget et udtryk for, at Radikale Venstre synes, at Danmark er sig selv nok. Den landbrugsproduktion, som partiet nu vil kvæle i Danmark, vil i stedet foregå andre steder i verden, fordi verdens befolkning fortsat vokser, og der også i de næste mange år vil være stigende efterspørgsel efter gode fødevarer, der - som de danske - er dyrket klimavenligt.

Og for det fjerde er forslaget en bombe mod mange landbområders eksistensmulighed. Hver gang der kvæles et landbrug, forsvinder en eller flere familier fra et område, og lokale virksomheder i følgeindustrien rammes. Det fjerner beskæftigelsesgrundlaget i de ramte landdistrikter.

Og der skal ikke forsvinde mange familier, før købmand og skole må bukke under, og så er nedturen en realitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det femte vil en stærkt nedsat landbrugsproduktion ramme de virksomheder, som forarbejder landbrugets råvarer. Mejerier og slagterier skal drives med optimal kapacitetsudnyttelse for at være rentable. Bortfald af dyr og mælk vil kræve tilpasning med virksomhedslukninger og fyringer.

Endelig er Radikale Venstres forslag til finansiering et rent blålys.

Til næste år skal finansieringen skaffes ved at hæve selskabsskatten i den finansielle sektor med en milliard kroner. Men da penge ikke er noget, der flyder frit og uhæmmet i den finansielle sektor, er der kun kunderne - herunder landbruget - til at betale.

Herefter foreslår Radikale Venstre, at landbrugsstøtten skal beskæres med en milliard kroner årligt, som staten i stedet skal bruge til at købe landbrugsjord.

Dermed bliver det direkte landbruget selv, der kommer til at betale for sin egen og sin egns undergang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi skal med andre ord fodres med vores egen hale.