Abonnementsartikel

Afgrødekommentar: Brasilianske majspriser stabiliserer sig på tørlagte vejrprognoser forud for såarbejdet

Afgrødemarkedet blev i går supporteret af en række positive meldinger på den makroøkonomiske front, der igen øger risikoappetitten på finansmarkederne. Blandt andet kom der overraskende positive nøgletal ud af den kinesiske servicesektor og det blev fulgt op af nyheden om, at Hong Kong's leder Carrie Lam, trækker det omstridte lovforslag om udlevering af borgere til Kina tilbage, som følge af de seneste måneders uroligheder. Også i Europa var der et lettelsens suk, med politisk lettelse fra Storbritannien, hvor premierminister Boris Johnson onsdag aften igen fik parlamentet imod sig, da det blev indstillet, at Brexit udskydes til 31. januar, samtidig med at ønsket om, at udskrive valg til afholdelse i oktober ikke fik den fornødne opbakning.

Hvede

Her til morgen er der fornyet positiv stemning på de finansielle markeder på nyheden om at amerikanske og kinesiske embedsmænd skal mødes i starten af næste måned. Det sætter et positivt udgangspunkt for de amerikanske afgrøder i den tidlige handel, som giver grobund for en grøn åbning på Matif. Til trods for at dollaren har styrket sig mod euroen gennem august måned, har det ikke kunnet opveje de positive produktionsudsigter og den negativ stemning på afgrødemarkedet generelt. Imidlertid meldes det, at priserne på FOB-markedet fortsætter med at falde i deres søgen på en bund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Russisk FOB-hvede handler nu 185-187 $/ton og har således fulgt møllehveden lavere. Men så længe møllehveden forbliver konkurrencedygtig på verdensmarkedet, er udgangspunktet godt for afsætning til eksport, når efterspørgslen kommer op i gear. Teknisk har hveden bevæget sig ned i det oversolgte territorie og en snarlig opadgående korrektion forventer vi lurer lige rundt om hjørnet.

Majs

I majsmarkedet er der også udsigt til at prisfaldene er aftagende. De brasilianske majspriser stabiliserer sig forud for at såarbejdet sættes i gang, fordi udbredt mangel på nedbør henover store dele af Brasiliens afgrødebælte, har udsigt til at fortsætte ind i oktober, ifølge de nuværende lange vejrprognoser. Imidlertid tilfører det en lille smule risikopræmie for markedet på den korte bane. Forsyningsbilledet er dog generelt fornuftigt og det lægger en dæmper på stigningspotentialet. September måneds WASDE-rapport udgives i næste uge, og giver os en opdatering på forventningerne til de amerikanske majsudbytter.

USA

Trump-administrationen erklærede i går at de nye retningslinjer for biobrændstof ville blive fremlagt og godkendt inden for de næste to uger. Hvad pakken omfatter er der ingen tilgængelige detaljer omkring, men en øget eksport af ethanol på linje med afgrøder har tidligere været rygtet. Faldet i de amerikanske majspriser har også betydet at økonomien i produktion af ethanol er væsentligt forbedret, og det kan være en medvirkende faktor til at øge det indenlandske forbrug af majs, som således også vil være et fokuspunkt i næste uges WASDE-rapport.