Abonnementsartikel

Anders Poulsen på 82 år ved noget om traktorer - især veteranklassen. Sidste år valgte han, sammen med sin kone at åbne et traktor museum, hvor han glædeligt deler ud af sin viden om de gamle modeller.

Traktorerne står snorlige i den tidligere svinestald i Nørre Nissum. Anders Poulsen fortæller om hver enkelt traktor, mens vi går forbi. Han kender deres historie, og har sågar selv været med til at skrive den seneste del - for nu står de her og skinner og viser sig fra sin bedste side. Selv maskinerne fra 1940'erne tager sig godt ud - og det er ikke en tilfældighed, for Anders Poulsen har brugt et utal af timer på at sætte de mange traktorer i stand, før de kunne gøre sig fortjent til en plads på museet.

Veterantraktorer kan noget særligt. Men hvad der også er særligt ved museet i Nørre Nissum er ejerne - Anders og Erna Poulsen. Hun er fyldt 78 år, og han er 82 år. Det er kun lidt over et år siden, de åbnede dørene for første gang til det, der nu hedder: Traktor Museum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Museet ligger på den ejendom, hvor Anders og Erna Poulsen har boet siden 1961. Her har de sammen drevet landbrug med svin og afgrøder.

rich-media-2
- Det er mest ham, der går op i traktorerne. Men jeg synes jo, at det er en god idé, at han gør det, for så har han noget at gå op i, fortæller Erna Poulsen, mens Anders Poulsen tilføjer, at han bestemt ikke kunne have gjort det uden hende. Foto: Josefine Ørts Felletoft.

Veterantraktorerne har været en hobby for Anders Poulsen i mange år, og efter han valgte at gå på pension, begyndte hobbyen at fylde endnu mere.

- Før havde vi en traktorsamling, som kun var til hobbybrug. I flere år har vi haft besøgende, der kom forbi for at se samlingen. Sidste år mødte jeg så Lemvigs turistchef, som forslog at gøre det til et museum. Og det, syntes vi, var en god idé, fortæller Anders Poulsen, der efterfølgende har fået en hjælpende hånd af turistkontoret til pressemeddelelser, skilte og brochure. Den ene af deres to børn hjælper i dag til med museets Facebookside.

35 veteraner

Siden Anders og Erna Poulsen valgte at lave et traktormuseum, er tre traktorer blevet tilføjet til samlingen. Derfor er der lige nu 35 veterantraktorer, som både tæller mærker som Massey Ferguson, Ford og John Deere.

- Jeg ved godt, at det ikke er et imponerende traktorantal - der er jo nogle, der har mange flere. Men jeg går meget op i, at de skal sættes i stand og se præsentable ud, inden de bliver en del af udstillingen, siger Anders Poulsen, om traktorerne, som står opstillet efter mærke og årstal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
I maj 2018 åbnede 82-årige Anders Poulsen og 78-årige Erna Poulsen for Traktor Museet i Nørre Nissum, Lemvig. Foto: Josefine Ørts Felletoft.

- Det er stort set kun mig selv, der skiller ad og samler igen. Hvis der har været store motorproblemer, har jeg sommetider fået hjælp af en pensioneret mekaniker, fortæller den traktorinteresserede 82-årige, som sætter en ære i at skaffe de helt korrekte reservedele og farver hjem til traktorerne.

Klodsmajoren

Anders Poulsen købte sin første veterantraktor for 22 år siden.

- Den første rigtige veterantraktor jeg købte og gik i gang med at restaurere var Klodsmajoren, siger Anders Poulsen, som har skaffet traktorerne hjem løbende i gennem årene.

- De fleste har jeg købt i Danmark. Den eneste, jeg har købt i udlandet, er min Ford Ferguson. Jeg har en John Deere, som jeg også tror, er importeret fra udlandet, men det er ikke mig, som har gjort det, siger Anders Poulsen, der ikke mener, det har været svært at skaffe de 35 veterantraktorer.

- Det har været nemt nok. Nogle ringer også til mig og fortæller, at de har en, de gerne vil sælge, fortæller han, mens hans kone tilføjer, at der skal være noget helt specielt ved traktorerne, før Anders Poulsen vil købe dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Anders Poulsen er her på sin yndlingstraktor - En Massey Harris fra 1948. Foto: Josefine Ørts Felletoft.

Små og store besøgende

For de historieinteresseret besøgende kan Anders Poulsen berette om hver enkelt traktors historie, når de træder ind i den renoverede stald i Nørre Nissum, Lemvig.

Museet, der kun har lidt over et år på bagen, har allerede haft mange besøgende i form af både store og små, som har været interesseret i at se de istandsatte, gamle maskiner.

Selvom Erna Poulsen ikke har samme passion for traktorer som hendes bedre halvdel, tager hun alligevel del i arbejdet på museet - eksempelvis når større selskaber besøger stedet og skal slutte af med kaffe og brød i parrets havestue eller store have.

Hun har i alle årene hjulpet til med landbruget og nu museet. Men har også haft sine egne ting at se til - eksempelvis har hun været formand for den tidligere Landsforening for pårørende til spiseforstyrrelser.

At åbne et museum som henholdsvis 77-årig og 81-årig, synes ægteparret, da også er en smule vildt. Men for dem gav det god mening, for Anders Poulsen kan alligevel ikke holde sig fra veteranmaskinerne, og både han og Erna elsker at holde sig i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Traktorkamp på Landsskuet

Ægteparret vil også hellere end gerne vise veterantraktorerne frem, og deltager med glæde på diverse skuer og arrangementer, når der er mulighed for det.

I år vil de også deltage på Landsskuet den 4.-6. juli - ligesom de har gjort så mange gange før.

rich-media-8
Sådan så traktoren ud, mens Anders Poulsen var i gang med at restaurere den. Nu er den som ny og klar til konkurrencen på landsskuet. Foto: Traktor Museum.

Denne gang bliver det dog med en ekstra tilføjelse, fordi Anders Poulsen tager en nyistandsat Ferguson TE-D-20 fra 1954 med, som skal konkurrere mod en anden veterantraktor, som Jens Jørn Therkelsen fra Horsens medbringer.

- Vi skal kæmpe om æren. Det er de besøgende, der skal stemme om, hvilken der er flottest, og de kan få en kop kaffe for at stemme, fortæller Anders Poulsen, der håber på, at de besøgende også vil tage et kig på og få en snak om de cirka tyve andre veterantraktorer, som han i samarbejde med andre udstillere har planer om at medbringe på Landsskuet i Herning.