Lyt til artiklen:

Galleri Julius i nyt Museum Vestermølle

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Skanderborg Kommune har besluttet at flytte aktiviteter fra hovedbygningen på Vestermølle ved Skanderborg Sø for at give plads til, at Møllelauget her kan etablere et oplevelsesmuseum med udstillinger om "Det moderne Danmarks fødsel - folkeligt, politisk og økonomisk".

Siden åbningen af Museum Vestermølle i 2010 har 40.000 besøgende her fået en to timers rundvisning med indlagte højskoleforedrag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udgangspunktet har været Kirstine og Anders Nielsen, som fra deres landbrug ved Skanderborg på hver sit felt prægede tiden og Danmarks udvikling. Kirstine var bonden på gården og den lokalt engagerede. Anders' arbejdsfelt var hele landet, og han er, mere end nogen anden, manden bag landbrugets og andelsbevægelsens udvikling fra kriseårene i 1880'erne og bidrag til det velfærdssamfund, vi kender i dag.

Historiske nedslag

Møllelauget vil i samarbejde med historikere og museumsfolk tilknyttet Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Museum Skanderborg i nedslag vise Danmarks udvikling fra Stavsbåndets ophævelse i 1788 over indførelse af undervisningspligt i 1814, højskolens betydning, 1849-grundloven, den tabte krig i 1864, krisen i 1880'erne, Hedeselskabet samt andelsbevægelsens etablering og betydning, opbygningen af industri og handelsflåde, arbejderbevægelsens betydning, den danske model, parlamentarisme, stemmeret til alle i 1915 og erhvervslivets position i dag som grundlag for samfundsøkonomi og velfærdssamfund.

Avistegninger

Der skal være plads til dagens smil, også - og måske især - når dagsordenen er alvorlig. Jens Julius Hansen, Bryrup, tegner ved 15 lokalaviser over hele landet, og Vestermølle Møllelaug har indgået aftale om at etablere et Galleri Julius i Vestermølles hovedbygning.

I de seneste 50 år har Julius' daglige avistegninger satirisk og humørfyldt, men aldrig ondskabsfuldt, bidraget til historiefortællingen. Der forestår nu et arbejde med at finde et repræsentativt udvalg af de mange tusinde tegninger, det er blevet til.

rich-media-2
Et udsnit af Jens Julius' bladtegninger i de seneste 50 år vil bidrage til erindring og forståelse af den nyere historie. Pressefoto.

Jens Julius Hansen glæder sig over, at der i en historisk fortælling også bliver plads til den kulturhistoriske vinkel, som hans mangeårige virke er en del af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Møllelaugets formand Jørgen Lund Christiansen fortæller, at ikke blot Vestermølle, men alle, som har hørt om det forestående samarbejde, finder, at etableringen af Galleri Julius på god dansk facon kompletterer museumsopbygningen.

Vandkraft

Med flytningen af udstillingerne fra møllehuset til hovedbygningen får møllersvendene bedre plads til ved vandkraft CO2-frit at male fuldkornmel på den gamle stenkværn fra 1887 og skabe aktivitet også på Vestermølles gamle vanddrevne valse og savværk.