Påvirker det kroppen, hvis du spiser grøntsager, som er sprøjtet med et eller måske flere pesticider? Er det bedst at spise rosiner, som kan indeholde svampegiftstoffer eller vingummier med farvestoffer?

Det fortæller forskere fra DTU Fødevareinstituttet mere om i dag, når de præsenterer hovedresultaterne fra tre store projekter, som skal være med til at sikre sunde fødevarer for forbrugerne. Projekterne er finansieret af Miljø- og Fødevareministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fødevarestyrelsens vejledning til forbrugerne og input til EU's regler om håndtering af kemiske stoffer i fødevarer er afhængig af forskernes arbejde. Derfor kan vi i høj grad bruge den nye viden om den sundhedsmæssige betydning af kemiske stoffer i vores mad, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.

"Cocktail calculator"

DTU vil bl.a. fortælle om en såkaldt "Cocktail calculator", som er et nyt værktøj, der gør det muligt at beregne virkningen af mange kemiske stoffer på én gang. Det kan for eksempel bruges i DTUs risikovurderinger af fødevarer, og til Fødevarestyrelsens lovgivning og råd til forbrugerne.

DTU har også fundet bedre metoder til at undersøge fødevarer for kemiske stoffer. Hidtil har laboratorierne kun kunnet finde de stoffer, som de søgte efter. Med de nye metoder, kan man også finde uventede stoffer.

Få et bedre billede

"Det kan vi bruge til at opdage nye risici og få et bedre billede af fødevarernes kemiske fingeraftryk. Det betyder også, at vi kan gøre Fødevarestyrelsens kontrol mere effektiv og ikke behøver at tage helt så mange prøver ude på virksomhederne," siger Henrik Dammand Nielsen.

Et tredje projekt dykker ned i, hvordan myndighederne bedst laver en helhedsvurdering af de fødevarer, som kan være sunde og skadelige på én gang. Det gælder fx hørfrø, som er gavnlige, men samtidig kan have et højt indhold af tungmetallet cadmium.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra 2015-2018 har forskere fra DTU Fødevareinstituttet stået i spidsen for de tre projekter Miraculix, Metrix og Asterix. Projekterne har kostet 50 millioner kroner og er en del af det Fødevareforlig 3, som blev vedtaget af Folketinget i 2015.