Abonnementsartikel

Minkpapir A/S præsenterer den nye figursyede FIX-Slim tanepose til optimering af taningsprocessen. En stor investering, fire års arbejde, innovation og ny produktionsteknologi ligger bag, og minkavlerne har taget godt imod nyheden.

Minkpapir er verdens største producent af taneposer, og har gennem årene produceret 315 millioner poser på fabrikken i Borbjerg ved Holstebro. I foråret introducerede Minkpapir deres nye Fix-Slim tanepose, som er patenteret. Men forinden gav det store udfordringer at udvikle produktionsteknologien bag nyheden.

Det nye design betyder, at papirtaneposen nu er figursyet, så den sidder helt tæt til tanen og følger den hele vejen ned. Det mindsker risikoen for folder i bunden af posen og er med til at sikre, at taningen forløber glat og effektivt. Desuden er posen udstyret med nye gribeanordninger i bunden, som gør påsætningen på tanen nemmere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Større skind, nye udfordringer

Hele projektet startede med, at minkskind ? specielt fra hannerne ? blev stadigt større. Det gav problemer med taneposen, når skindet blev spændt op.

- Vi har i flere år haft et stort ønske om at ændre designet af taneposen for at optimere taningen, fordi de større skind gav problemer med restpapir mellem skindet og tanen. Specielt tørringen på bugsiden gav problemer, forklarer Henrik Palsgaard, salgsdirektør hos Minkpapir og fortsætter: - Kunderne har gennem flere år efterspurgt poser, der ikke var for store i bunden.

- Hidtil har det imidlertid ikke været teknologisk muligt at producere den type poser, og løsningen har da heller ikke været helt nem at udvikle, supplerer Poul Erik Primdahl, som er produktionschef hos Minkpapir.

Nu er det nye anlæg på plads

I produktionshallen hos Minkpapir i Borbjerg spyttes i dag den ene tanepose efter den anden ud på det nye anlæg. Anlægget har afløst et efterhånden 30 år gammelt anlæg, og selv om produktionen nu kører efter planen, har der været benspænd undervejs.

- En af forhindringerne var, at maskinbyggeren gik konkurs undervejs, fortæller Poul Erik Primdahl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge produktionschefen er der er kommet fart på produktionen nu, men farten bliver endnu højere, når de forskellige delprocesser bliver finjusteret, og den sidste del af det nye anlæg installeres ? det nye pakkebord. Her vil en robot pakke taneposerne i store pallekasser med op til 10.000 poser i hver. De store pallekasser forbedrer flowet i pelserierne og giver et bedre arbejdsmiljø.

Resultatet af 4 års udvikling

Produktionsanlægget minder mest af alt om en stor trykmaskine, hvor papiret passerer en række stationer og får bukkestreger, skæres, foldes og limes. Specielt limanlægget og dets præcise placering af en masse små limklatter til lukningen af posen imponerer Poul Erik PrimdaI. I det hele taget fornemmer man, at anlægget er hans hjertebarn.

I alt 18 servomotorer indgår i anlægget, og det viser ifølge Poul Erik Primdahl, at det er et meget komplekst anlæg:

- Det har taget 4 år at udvikle det patenterede anlæg, så det kan fremstille de nye taneposer med krævende dobbelte koniske flader. Det kunne vi ikke tidligere, men nu får poserne den ønskede runding, så de følger tanens form.

Undervejs i produktionen tilføres papiret temmelig mange snit i forskellige vinkler, blandt andet et særligt skråt snit, så det overflødige papir kan fjernes, og så taneposen ikke hænger fast i tanen. Nederst er den blevet udstyret med en lille snip, så det er nemmere at åbne posen, når den skal monteres på tanen. I toppen har den fået tilføjet en v-udskæring, så den stadig kan bruges til de gamle tørresystemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktion bliver i Danmark

- Med en fuldautomatiseret proces og robotter kan vi sikre, at produktionen af vores taneposer bliver i Danmark. Dermed kan vi beholde vores gode og loyale medarbejdere, som er så afgørende for at sikre kvaliteten, siger Poul Erik Primdahl.

Salgsdirektør Henrik Palsgård kan desuden fortælle, at pelserierne har taget godt imod de nye taneposer.

- Kunderne har testet dem på hanskindene her i foråret. De har været rigtig godt tilfredse med resultatet og bestiller nu i stort tal Fix-Slim poser til efterårssæsonen, oplyser han.

- Fix-Slim familien af taneposer er i det hele taget et stort fremskridt sammenlignet med alt andet på markedet, understreger salgsdirektøren og fortsætter:

- Taneposerne fremstilles også i en kraftigere papirkvalitet end tidligere, de er længere og giver et bedre resultat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye taneposer udfaser på længere sigt de hidtidige taneposer fra Minkpapir. Fremover bliver Fix-Slim Kraft posen til krævende brug, mens Recycle-versionen vil være den bæredygtige og kosteffektive løsning.