Også landbruget skal overholde den nye lov om persondata. Der er dog ventetid. Jysk IT i Billund, der hører under Sagro, har nu en måneds ventetid for kunder, der bestiller den datasikkerhedspakke, som virksomheden udbyder i samarbejde med Tellus Advokater. Flere af Jysk ITs medarbejdere har i et par måneder næsten udelukkende hjulpet landmænd og andre kunder med at få deres på det tørre - hvis der nu skulle komme kontrol.

Hvis en arbejdsgiver ikke overholder loven og beskytter persondata som foreskrevet, kan en kontrol udløse bøder på op til fire procent af virksomhedens omsætning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også landbrugsbedrifter skal kunne dokumentere, hvordan der er taget hånd om personfølsomme oplysninger, hvis en kontrol ikke skal udløse en økonomisk katastrofe.

Lisbeth Biltoft Hansen, der driver en svineavlsbedrift med fire ansatte, lovede tidligt sig selv, at den risiko ville hun ikke udsætte sig selv for. Men hun gruede da for, hvordan hun skulle magte opgaven, for medierne tegnede lidt af et skræmmebillede.

Klar på få timer

Og nu er alt så alligevel på plads og i orden - til tiden.

- Man kan grine af meget af det her, men det er rart at vide, at alle nu er informeret og har accepteret, at vi har deres oplysninger. Da vi først gik i gang, var det let med de skabeloner, der er i datasikkerhedspakken. Alt ligger nu som en genvej på mit skrivebord. Her hentede jeg en skabelon, da der blev ansat nye medarbejdere 1. juni. Så var det bare at tilpasse oplysningerne, skriver Lisbeth Biltoft Hansen i en pressemeddelelse.

Alle ansatte har fået mails med besked om, hvordan deres oplysninger håndteres, og de har tilsvarende sendt deres accept til Lisbeth.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ændrede rutiner

- Jeg aner ikke, hvordan jeg selv skulle have fået tid til at sætte mig ind i og klare det her. Jeg havde da for eksempel slet ikke tænkt på, at jeg også skal skrive til folk, der sender en uopfordret ansøgning, og bede om lov til at gemme ansøgningen, skriver hun.

Nogle rutiner er ændret. Tidligere havde Lisbeth ikke lås og kode på sin computer, selvom der er personoplysninger på den.

- Det var en simpel ting, men det havde jeg ikke tænkt på, indrømmer hun.

- Jeg var heller ikke klar over, at kontrollen kan finde på at tjekke, om der er datastrømsanalyser både for oplysninger, der findes fysisk, og for dem, der ligger oppe i "skyen". Det er rart at vide, hvad der kræves af mig, siger Lisbeth.

Fra nu af gælder det mest om at få slettet oplysninger, der ikke længere er brug for - og så ellers at have sin dokumentation i orden.